DUVEL BARREL AGED

Brasil Edition

Tradities zijn er om in ere te houden en al zeker als het tradities zijn die gesmaakt worden. In deze periode ontbreken ze meestal niet: de Kerstkalkoen en -stronk hebben we gehad, gourmet, oesters, bubbels en Nieuwjaarstaart volgen waarschijnlijk. Nu ook bij Duvel Moorgat hebben ze ondertussen de best lekkere gewoonte aangenomen om Duvel op telkens andere vaten te laten rijpen. De laatste versie (ondertussen al ‘batch 8’) vinden we persoonlijk erg geslaagd en is dus zeker een aanrader als je nog op zoek bent naar een mooie afsluiter voor al die andere lekkere Nieuwjaarstradities.
Sinds 2017 experimenteren de brouwers bij Duvel met het rijpen van hun iconisch bier op vaten uit de beste distilleerderijen ter wereld. Telkens wordt er gezocht naar andere vaten voor die rijping: bourbon, whisky, sherry, rum, …

Deze keer vonden de brouwers inspiratie over de oceaan, meer bepaald in Brazilië, bij de cachaça. Er werden bijna 500 vaten geselecteerd en overbracht naar de kelders in België. Daar kon de gebrouwen Duvel in rijpen en volgde een spannende afwachting van de precieze smaakontwikkeling. Na acht maanden lagering proefde meesterstoker Cédric Heymans een best opwindend speciaalbier.

Cachaça zullen de meesten vooral kennen als de basis van de wereldberoemde cocktail Caipiriña. Zoals zo vaak met cocktails wordt er dus zelden echt goede cachaça gebruikt. Vergelijk het met de middelmatige witte rum die in een mojito verdwijnt. In beide gevallen bestaat er dus een minder industrieel vervaardigde variante met zoveel meer rijkdom. Cachaça kun je een beetje zien als de ‘voorloper’ van rum. Het grote verschil in namelijk dat bij cachaça vers sap van de suikerriet meteen vergist wordt en er niet eerst melasse van wordt gemaakt. Dit is bij ‘rum agricole’ soms ook het geval maar doorgaans wordt daar van melasse vertrokken. Cachaça maakt ook gebruik van de natuurlijke gisten uit de omgeving. De basis is dus ‘spontaan’ vergist suikerrietsap en dat wordt vervolgens gedistilleerd. Gevolg is dat je in cachaça soms wat vegetalere aroma’s van de suikerriet kunt terugvinden en de aroma’s die bij de vergisting tot stand komen zijn duizend maal complexer dan bij de gecontroleerde vergisting met een (doorgaans neutrale) alcohol aanmakende gist.

De ‘witte’ basis die o.a. in de meeste cocktails wordt gebruikt ziet geen vat. Er bestaat echter ook houtgerijpte cachaça waarbij de producenten zich niet beperken tot eikenhout. Finaal krijgt de ‘spirit’ zo een kleurtje en nog een extra complexe dimensie.

Als de brouwers bij Duvel dus de juiste vaten wisten te kiezen (en daar twijfelen we niet aan) dan kon dit alleen maar een interessant eindresultaat geven. En ja, wat we in het glas krijgen stelt echt niet teleur. Een stevig bier met toch een goede doordrinkbaarheid, gelaagd en complex. Zachte toetsen van karamel, toffee en vanille. Veelzijdige fruitige toets. Fris kruidige en grassige accenten. Lange afdronk met wat alcoholwarmte.

Altijd moeilijk als je ze niet allemaal naast elkaar proeft maar op ons geheugen afgaand, de favoriet van de 8 batches.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open