Een versterkte bierkelder

Op Fort Sabina wordt een bierkelder geopend

In Fort Sabina staat iets bijzonders te gebeuren. Er opent deze zomer een heuse bierkelder. In een van de gewelven van dit unieke fort in Willemstad zal de Bourgondische Bierkelder een rijpingskelder voor bier inrichten. De crowdfundcampagne om dit mogelijk te maken staat inmiddels op €38.000. Het zal de tweede locatie zijn van de Bourgondische Bierkelder, die ook al een sfeervolle kelder heeft in het centrum van Breda.

Bas Schampers raakte tijdens zijn opleiding tot biersommelier gepassioneerd over het rijpen van bieren. Echter, was dit iets wat toentertijd maar lastig was om aan te komen. Zoals hij zelf zegt: “Ik was overgeleverd aan een bevriende barman met kelder of de krochten van marktplaats.” Om dit te veranderen en de kwaliteit te waarborgen richtte hij in 2016 de Bourgondische Bierkelder op. Met als doel bieren te laten rijpen en mensen de wereld van bier te laten ervaren.

Hoe werkt dat dan precies, het rijpen van bier? Bieren die mooi rijpen zijn over het algemeen de zwaardere donkere bieren of bieren met wilde gisting, zoals bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige of een mooie Oude Geuze. Wanneer deze bieren onder constante temperatuur (10-14) en in het donker weggelegd worden, zullen ze een ware smaakevolutie doormaken. In de afgelopen acht jaar is mede door de Bas en de Bourgondische Bierkelder de populariteit van gerijpte bieren gestegen, waardoor meer rijpingsruimte benodigd is. Een fort is de uitgelezen plek voor de ideale omstandigheden, vandaar dat de samenwerking met Fort Sabina gezocht is. Niet alleen komen hier straks bieren liggen te rijpen, er zullen ook proeverijen worden verzorgd waarin de deelnemers de rijping van bier met eigen smaakpapillen kunnen ervaren.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend