Opnieuw blikken in de Blikfabriek

In 2013 sloot verpakkingsfabriek in Hoboken, in de volksmond gekend als de Blikfabriek. De gigantische site wacht op herbestemming, maar intussen is het omgevormd tot een creatieve hotspot met ateliers van makers, een koffierooster, BMX-parcours, café én brouwerij. SE10, de craftbeerbrouwerij van Sven Kerstens, heeft hier sinds 2023 haar onderkomen. 

SE10 is de postcode van Greenwich, in South East London, waar Sven een aantal jaar woonde en werkte voor de grootste craftbeerbrouwer ter wereld: Brewdog. Daarvoor had hij twaalf jaar voor bierreus AB Inbev gewerkt. De bieren zijn geïnspireerd op de moderne Britse craftbeerscene, gebalanceerde bieren met een veelal hoppig karakter, 100% zelf gebrouwen.

Tot nu toe vulde Sven zijn bier op herbruikbare vaten af, maar nu heeft hij voor het eerst een bier op blik afgevuld. Na iets meer dan 10 jaar is de Blikfabiek dus opnieuw een Blikfabriek geworden. Daarvoor liet hij een mobiele bliklijn naar Hoboken komen. Het uitverkoren bier is de Commuter Planet, een double IPA (DIPA) van 8%. “Bovendien hebben we nog een primeur voor Antwerpen: onze blikken hebben geen labels maar zijn digitaal bedrukt”, vertelt Sven. “Als moderne brouwerij gebruiken we graag de laatste innovatieve technieken, niet enkel bij het brouwen maar ook bij het verpakken.” Waarom SE10 voor blik kiest en niet voor de traditionele flessen?  “In de internationale craftbeerscene is het de norm om bier op blik te produceren. Dat is duurzamer dan op fles, omdat de koofstofafdruk veel lager is. Metaal kan immers oneindig gerecycleerd worden en het vereist minder energie dan glas om te recycleren. Blik weegt ook veel minder dan fles en het kan handiger getransporteerd worden.” Duurzaamheid is één ding, de kwaliteit van het bier een ander stokpaardje van Sven: “Blik is ook beter voor het bier. Er kan geen licht aan, waardoor er geen kans is op lightstruck. En anders dan bij kroonkurkjes, waar nog een beetje zuurstof door kan, is dat bij blikken niet het geval.”

Meer over de brouwerij vind je op hun website.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend