EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Rode bietensalade

Bieten … niet iedereen is er even zot van. Kwatongen zullen zeggen dat ze naar aarde smaken en alleen maar goed zijn als veevoeder, maar als je weet hoe gezond die wortelgroenten wel zijn dan moet je gewoon toegeven dat ook de mens er best wel wat meer zou van mogen eten. Ze zijn o.a. erg rijk aan nitraat. Vroeger werd beweerd dat je daarmee moest opletten, maar ondertussen weet de wetenschap wel beter en is aangetoond dat het super gezond is. De rode biet in het bijzonder zit bovendien ook nog eens vol antioxidanten. Superfood dus.

Maar superfood voor ‘de gewone man’ als je de Latijnse naam moogt geloven … Beta Vulgaris Vulgaris Ruba … een ‘gewone, alledaagse’ biet dus maar dan een rode. De groente is ook alles behalve saai want je kunt er letterlijk alle kanten mee op … rauw, gekookt, warm, koud, gefrituurd, in chips, … wij gaan voor een fris slaatje geïnspireerd op een receptje van de Colruyt.

Ingrediënten (+/- 4 personen):

  • 600 g haringfilets (bokaal)
  • 500 g gestoomde rode bieten
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 bosje waterkers
  • 1 sjalot
  • 600 g minikrieltjes

Dressing:

  • 2 dl zure room
  • 2 el mayonaise
  • 1 kl mierikswortel met room (bokaal)
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje dille
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding:

Maar eerst de dressing : Hak de dille en de peterselie fijn en meng dit met de zure room, de mierikswortelroom en de mayonaise tot een homogeen mengsel. Kruid af met peper en zout.

Wrijf de ongeschilde krieltjes schoon onder koud water en kook ze 15 à 20 minuten gaar in lichtgezouten water. Giet af, laat afkoelen en snij ze in de lengte in 2 of in 4 (afhankelijk van de grootte).

Snipper de sjalot fijn, snij de rode biet en de ongeschilde appel in kleine blokjes en meng dit allemaal met de krieltjes en 3 el dressing.

Verdeel dit mengsel over de borden, doe daarover de in stukjes gesneden haring en werk af met wat los gemaakte waterkers. Serveer er de rest van de dressing er bij voor diegenen voor wie het ‘een beetje meer mag zijn’.

Pairing:

We gaan als begeleider resoluut voor een Queue de Charrue Oud Bruin. Dit is het ‘prijsbeest’ van Vanuxeem in Ploegstaart met o.a. een paar mooie medailles op de Brussels Beer Challenge. Het bier heeft een mooie zoetzuur balans en wat fruitige accenten die een perfecte aansluiting geven op de wat zoete en fruitige toetsen van de bieten en de appel en de zurige accenten van haring en appel. Het bier is ook ‘rond’ genoeg in de aanzet om wat mee te surfen met de romige dressing. Een super frisse en zo harmonieuze combinatie dat je alleen maar nog meer naar zonnige dagen zult snakken. Terrasjes, here we come!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!