Taboulé
Taboulé of tabouleh is een fris gerecht uit de Libaneese / Syrische keuken. Vaak wordt het eerder als voor- of bijgerecht geserveerd, maar je kunt er gerust een volwaardige maaltijd van maken. Het bevat al het nodige en is vullend zonder zwaar te zijn. Ideaal voor een zomers diner. Vaste waarden in een taboulé zijn bulgur (couscous), tomaten, komkommer, munt, peterselie, olijfolie en citroensap. Het is ook dit citroensap die de naam aan het gerecht gaf. Tabbūle betekent licht scherp in het (Oud)-Arabisch. Wij gaan dit fris, licht scherp gevoel nog wat benadrukken door deze ‘salade’ te vergezellen van een Boriner Vice.
Ingrediënten (4p):
- 450 g kerstomaten
- 2 komkommers
- 1 citroen
- 1 bosjes lente-uitjes
- 1 bosjes platte peterselie
- 1 bosjes verse munt
- 200 g feta (blok)
- 250 g couscous (bulgur – tarwegriesmeel)
- Een klein blikje (310 g) kikkererwten
- 4 el Extra Virgen olijfolie
- Zwarte peper uit de molen en zout
Bereiding:
- Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking (voldoende kokend water en gewoon laten ‘zwellen’).
- Maak de couscous los met een vork en doe het in een grote slakom.
- Snij de feta in blokjes en voeg toe.
- Snij de kerstomaten in 4 en voeg toe.
- Snij de ongeschilde (tenzij iemands darmen die schil niet verdragen) komkommers in blokjes en voeg toe.
- Snipper de lente-uitjes fijn, hak de platte peterselie en de munt fijn en voeg toe.
- Doe er ook de rozijnen en de uitgelekte kikkererwten bij.
- Pers de citroen en doe drie eetlepels van het sap bij het couscousmengsel evenals de vier eetlepels olijfolie.
- Kruid af met zwarte peper en zout en meng goed.
- Dien koel op met een (groot) glas Boriner Vice!
Pairing:
Taboulé is een overwegend frisse maaltijdsalade met zoals aangegeven een licht zurig toetsje vooral afkomstig van het citroensap. Met een bier als de Boriner Vice ga je die frisheid nog wat accentueren. Deze stevig aromatisch gehopte ‘kettle sour’ van ‘Brasserie du Borinage’ heeft een mooie zachte basis, een rijk fruitig boeket (groene appeltjes en citrus) en een licht vineuze toets. Het zuur en koolzuur is perfect gedoseerd en de afdronk mooi droog. Een frisse dorstlesser die met zijn fruitig, zurig karakter perfect aansluit bij het citroenzuurtje uit de taboulé en een speelse relatie aangaat met de groene kruiden en rozijntjes. Het bier heeft tevens ook net voldoende body om als begeleider van de salade overeind te blijven.
Noot : Om het warm water niet te moeten heruitvinden ben ik de basis voor het recept gaan pikken in het receptenarchief van Colruyt, ere wie ere toekomt.