Spruitjes met spek
‘Sprôtcehes’, ‘Sprotjes’ of ‘Choux des Bruxelles’ hebben de ‘Brusselaars’ meermaals door magere jaren geholpen. De groente was niet echt populair: Te bitter, zegt de één, stinkend, zegt de ander. Toch wordt de volksgroente zelfs in de chicste restaurants opgediend. en heeft Brussel een handelsmerk gemaakt van kindonvriendelijke groenten. We serveren deze spruitjes met spek en een Brusselse lager van Brasserie de la Mule.
Ingrediënten:
- 6oo gr gewassen en gekuiste spruitjes
- 250 gr gerookt spek
- 30 gr reuzel of boter
- 2 fijn gesnipperde uien
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Kook de spuitjes gaar in gezouten water (ongeveer 10 minuten).
- Laat ze uitlekken en zet opzij.
- Laat de reuzel smelten in een pan en bak de uien en spekjes aan.
- Doe de spruitjes erbij en bak goudbruin. Kruid met peper en zout.
- Server met bruin boerenbrood.
Pairing:
We maken het ons gemakkelijk en openen een blik lager van de Brusselse Brasserie de la Mule. Een heerlijke pils gebrouwen naar het Duitse Rheinheitsgebot.