EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Vleesbrood

Comfortfood bij uitstek en iedereen lust dit, of toch op zijn minst een bepaalde variante ervan. Met vleesbrood is het net zoals met gewoon brood, elke bakker heeft zo zijn recept en geheimen. Bovendien kun je wel wat variëren door andere vleessoorten te gebruiken en al dan niet met kruiden te werken. We raden ook aan om meteen een stevige portie te maken, want als er nu iets helemaal niet erg is dan is dat wel om teveel vleesbrood te hebben. Ook koud is het super lekker en in tegenstelling tot gewoon brood is het de dag nadien vaak zelfs nog beter. En het is ook niet omdat we het over vlees’brood’ hebben dat het niet als ‘beleg’ kan dienen … maak dus genoeg, het werk is toch hetzelfde.

Ingrediënten (voor 4 personen) :

  • 1000 g gemengd gehakt (rund/varken)
  • 2 eieren
  • 1 sjalot
  • 50 g paneermeel (of droog verkruimeld brood / beschuit)
  • Verse platte peterselie
  • Peper en zout
  • Optioneel : melk / mosterd

Bereiding :

  • Pel de sjalot en hak ze zo fijn mogelijk
  • Hak ook de peterselie fijn
  • In een mengkom vermeng je met de hand het gehakt met de eieren, de sjalot, de peterselie, peper en zout en het paneermeel tot een homogeen mengsel. Indien dit te droog zou aanvoelen kun je eventueel een scheutje melk toevoegen of wat mosterd als je graag hebt dat het resultaat wat scherper is. Is het te nat/slap dan kun je best wat paneermeel toevoegen.
  • Kneed dit mengsel tot een broodje en leg het in een ingevette ovenschotel / vuurvaste kom.
  • Zet het een 45-tal minuten in een op 180°C voorverwarmde oven (tot er zich een mooi korstje heeft gevormd en het vlees ook in de kern van het brood gaar is).

Serveer in dikke plakken met gekookte patatjes en sperziebonen (eventueel kan je die na het koken ook nog even aanstoven in wat hoeveboter). Geen fan van boontje, ga voor wortels in schijfjes of gewoon een fris groen slaatje.

Pairing :

Dit gerechtje voelt als ‘thuiskomen’ al sinds de kindertijd … lekker nostalgisch en ook gewoon lekker. We gaan dan ook voor een bier die ons hetzelfde geeft … Timmermans Kriek Retro. Frikandon met krieken is niet voor niets een klassieker. De zoetzure saus past gewoon uitstekend bij het sappige vleesbrood. Deze Kriek Retro biedt dezelfde voldoening. De Oude Kriek zou net te zuur zijn, de ‘gewone’ kriek te zoet. Deze zit er boenk op. Een mooi natuurlijk aroma van krieken, een zoetige ondertoon en een zacht zurige finale met een toetsje amandelen. Het vleesbrood aanvaardt het gezelschap met plezier, wij ook.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!