Het was wederom een annus horribili onder het schrikbewind van keizerin Corona. Ons leven stond on hold, we moeten ons een heleboel onprettige (en soms compleet nutteloze) maatregelen laten welvallen, kortom we zijn moe getergd. Maar vanavond gaan we feestvieren en dat doen we met bier en oesters. Geen gedoe met ingewikkelde bereidingen, flesje bier en oesters openen en klaar is kees. Dit is tegelijkertijd de laatste aflevering van de Easy Friday Night Beer Dinners. Volgende week en volgend jaar starten we onze gloednieuwe reeks ‘Ons wekelijks bier’. Beste wensen.
Ingrediënten:
- 6 Tia Maraa oesters
- Peper & zout
Bereidingswijze: Hoe open ik oesters?:
- We gebruiken onze beide handen. Houd de oester met één hand tussen een dubbelgevouwen handdoek vast met de platte kant naar boven.
- Steek de punt van het oestermes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes heel voorzichtig naar binnen en maak met een licht draaiende beweging de schelp open. U hoort een knak als het scharnier breekt.
- Wrik de schelp open. Kijk waar de sluitspier zit en maak de bovenschelp los
- Maakt het vlees los en verwijder eventueel gruis weg.
- Serveer de oesters in de schelp op een bedje van ijs.
Pairing:
- Tia Maraa oesters
- Herkomst: Ierland, Cork
- Smaakbeleving: Mineraal, vet, zilt, zoet, romig. Nootachtig en een prachtige nasmaak van licht ijzer.
- De naam Tia Maraa staat in het Keltisch voor ‘Drie Vrouwen’. Een topcreuse!
- Bier: Stouterik
- Brouwerij: Brasserie de la Senne
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 4,5%
- Kleur: Zwart met dichte en fijne schuimkraag
- Geur/aroma’s: Engelse hop, gebrande mout
- Smaak: Fris bittere, lichte droge smaak met tinten van gebrande mout
De gebrande toets van de stout pairt geweldig met de romigheid van de oesters. We kunnen bijna spreken van een “Latte” beleving.
Foto’s © Bart Van der Perre