Op woensdag 16 april vond in Rotterdam de elfde editie van de Dutch Beer Challenge plaats. Zo’n 150 van de bijna 900 Nederlandse brouwerijen stuurden samen 462 bieren in voor deze gerenommeerde competitie. Het was voor mij een hele eer om daar als jurylid aan een van de jurytafels te mogen aanschuiven.
Onze tafel kreeg onder meer een aantal Belgische categorieën te proeven, bierstijlen waar wij als Belgen erg vertrouwd mee zijn. Maar het is ook fijn om op de Dutch Beer Challenge stijlen te ontdekken die in ons land minder bekend zijn zoals bockbieren en weizen. Er is ook aandacht voor nieuwe marktevoluties, zoals alcoholarme en alcoholvrije bieren.
En hoe vanzelfsprekend het ook lijkt: bier proeven is niet vrijblijvend. Je wil een oordeel geven dat recht doet aan het vakmanschap achter elk glas. Hoe ziet, ruikt, proeft het bier? Is het in balans? Zit er een brouwfout in? Past het binnen de stijl? En, misschien het belangrijkste: zou ik hier met plezier een tweede slok van nemen?
Sommige bieren zijn technisch uitstekend, maar missen aansluiting met de categorie waarin ze zijn ingediend. Zonde. Het is een van de nadelen van te werken in categorieën, maar anderzijds zijn die ‘hokjes’ essentieel: ze bieden een kader waarbinnen je kan beoordelen. En pas dan merk je hoe creatief er binnen dat kader omgesprongen kan worden. Sowieso is de dag een en al verrijking voor je smaakpapillen. Want het blijft fascinerend hoe vier basisingrediënten -water, hop, mout en gist – eindeloos veel variatie opleveren.
Na het serieuze werk volgde de ontspanning. In schoolreisstijl trokken we met de bus richting Almkerk, waar we Brouwerij De Magistraat bezochten. In een prachtig gerestaureerde boerderij uit de 17de eeuw brouwen broers Hans Anton en Clement Verschoor sinds 2020 klassiek geïnspireerde bieren. Sinds mei 2024 versterkt Léon Rodenburg het team als derde aandeelhouder en brouwer. Toch wel spannend om in deze uitdagende biertijden helemaal van nul te beginnen! Maar hun bier lijkt aan te slaan. En ook dit jaar vielen ze in de prijzen op de Dutch Beer Challenge, zo bleek op de uitreiking drie weken later, op 6 mei. Trots konden ze drie medailles mee naar huis nemen: goud voor hun Questeerder (sterk blond), en brons voor zowel Diefhenker (dubbel) als Poldermolenaar (quadrupel).
De Dutch Beer Challenge is elk jaar opnieuw een feest van vakmanschap, passie en ontmoeting. Want over gerstenat vloeit er veel inkt, maar als je het met mate en maten drinkt, is en blijft het een prachtig product. De Dutch Beer Challenge toont dat bier meer is dan een drank: het is cultuur, ambacht en verbinding in één glas.
Meer info: Dutch Beer Challenge
Foto’s © Bart Van der Perre
