Genste strop

Ons Wekelijks Bier

Vandaag gaan de Gentse Feesten van start. De ‘Fieste’ horen tot de grootste volksfeesten van Europa en zijn erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Tien dagen lang zakken duizenden mensen af naar Gent. Overal in de stad kun je concerten en voorstellingen bijwonen. Op veel pleinen, straten en in parken in de binnenstad gaan tijdens de Gentse Feesten een mengelmoes aan optredens door. Van bekende, nationale artiesten tot de kleinste straatmuzikant. Iedereen krijgt een plaats voor een act. Een van de hoogtepunten is zeker ook de Rondgang Keizer Karel en de Stroppendragers die op 21 juli door gaat. Een processie die herinnert aan de manier waarop Keizer Karel V de notabelen van Gent in mei 1540 vernederde. De strop in uitgegroeid tot een van ‘de’ symbolen van Gent. Gezien we persoonlijk niet graag met zo’n onding rond onze nek lopen, maar willen meegaan in de traditie, gaan we voor de vloeibare vorm … de Gentse Strop van brouwerij Roman.

In de middeleeuwen was Gent een bloeiende stad dankzij de textielindustrie -en handel. Een economische recessie hakte een stevig gat in de stadskas. De Gentenaars kwamen in opstand en weigerden de keizer nog financiële bijdrages te betalen. Vree happy was Keizer Karel daar blijkbaar niet mee want hij kwam persoonlijk naar Gent om de zaak op te lossen. De opstand werd hardhandig neergeslagen en enkele deelnemers werden ter dood veroordeeld. De keizer volgde de argumentatie van de stadsmagistratuur niet en beschuldigde de stad van trouweloosheid, opruiing, muiterij, ongehoorzaamheid, … de hele santeboetiek. De stad verloor al haar privileges en vrijheden.

Op 3 mei 1540 kwam de klap op de vuurpijl … een totale vernedering van de Gentenaars. Ze moesten in stoet van het stadhuis naar het Prinsenhof lopen. De stoet bestond uit de schepenen, stadssecretarissen, stadsambtenaren, notabele poorters en de ambachtsdekens. Ze gingen blootsvoets en gekleed in zwarte tabbaard. Verder waren er nog 318 leden van de kleine ambachtsgilden en 50 wevers. Als laatsten volgden 50 ‘creesers’ (krijsers), in witte tabbaard met een strop om de hals. Een teken dat zij de galg verdienden, maar dat Karel in zijn keizerlijke goedheid zo ver niet zou gaan. Aangekomen in het Prinsenhof moesten ze daar de keizer wel voor om genade smeken.

Sindsdien is ‘stroppendragers’ een bijnaam voor de Gentenaars, het symbool voor weerstand tegen tirannie en misplaatste autoriteit. Tijdens de jaarlijkse optocht is de keizer kop van jut en krijgen de stroppendragers luid applaus.

Het is naar dit verhaal dat ook de Gentse Strop verwijst en het bier moet het fiere en weerbaar karakter van de Gentenaars belichamen. Daar slaagt ze best wel goed in en haar uitzonderlijke kwaliteiten werden geprezen door de jury van de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

Bier: Gentse Strop

  • Brouwerij: Roman (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,9% ABV
  • Zicht: Strogeel met een weelderige, romige schuimkraag. Aantrekkelijk.
  • Geur/aroma’s: Een moutige ondertoon, gistige toetsen en zacht fruitige esters (geel steenfruit en een beetje banaan).
  • Smaak: Zacht en rond, licht kruidig (koriander), milde bitterheid. Braaf, maar erg evenwichtig en verfrissend.
  • Foodpairing: Asperges op zijn Vlaams, Kalfsblanquette, Keiems Bloempje, Soezen.

De rondang is gepland op 21 juli. Het vertrekt en eindigt aan het Gravensteen. Het volledig programma van de Gentse Feesten vind je op de website.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!