GOUDEN CAROLUS CHRISTMAS

Ons Wekelijks Bier

Als je de traditie van het Kerstbier wil doorgronden, moet je eigenlijk terugkeren tot de tijd dat de Kelten hier de plak zwaaiden. Zoals veel van de christelijke feesten is Kerstmis namelijk geënt op een veel oudere ‘heidense’ traditie.

Geen elektriek, kunstlicht of centrale verwarming bij de Kelten. Ze waren dus enorm afhankelijk van de natuur. De seizoenen ritmeerden het leven en de winter zal wel niet de ‘gezelligste’ periode geweest zijn. Dat zullen mensen die hun chauffage nog niet terug hebben opgezet ook wel weten. De dagen zijn ook erg kort. Het ogenblik waarop de dagen weer begonnen te lengen en zo de komst van de lente aankondigde, was voor onze voorouders dan ook een erg belangrijk moment. Rond 21 december (de zonnewende) was er letterlijk weer licht aan het einde van de tunnel en dat was wel een feestje waard.

Daar hoort eten, drank en muziek bij en het mocht ook op dat vlak wat feestelijk en beter zijn dan de dagelijkste kost. Zo mocht de lokale drank (bier of mede) wat steviger zijn en werd het ‘gepimpt’ met kruiden die in de rechtstreekse omgeving gevonden werden. Wat wij nu kennen als Kerstbier was dus in oorsprong een bier gemaakt om de terugkeer van het licht te vieren. Een speciale drank om de natuur (en dus de goden) hiervoor te bedankten. Het christelijk element is er pas veel later bij gekomen. Om de heidense bevolking tot het christendom te bekeren was het namelijk handig om in te spelen op de populariteit van enkel heidense feesten om daar de mijlpalen van de nieuwe godsdienst op te enten. Goed gezien.

Kerstavond is dan wel officieel pas morgen maar gezien de zonnewende reeds achter de rug is hebben we toch al alle redenen om nu met dat feestje te starten. We doen dat met schoolvoorbeeld van de stijl, de Gouden Carolus Christmas. Een bier dat dit jaar bovendien twintig kaarsjes uitblaast en zich voor de geleenheid een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge cadeau deed.

Bier: Gouden Carolus Christmas

  • Brouwerij: Brouwerij Het Anker (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcoholvolume %: 10%
  • Uitzicht: Diep, donker bruin met een robijnrode gloed. Helder. Rijke ivoorkleurige schuimkraag die inzakt tot een blijvend ringetje.
  • Geur/aroma’s: Zachte basis van karamel en kandij. Donker gedroogd fruit. Een vleugje zoete appel. Alcoholisch. Uitgesproken kruidig (drop, steranijs).
  • Smaak: Karamelzoete aanzet. Rozijntjes, gedroogde vijgen. Vol. Perfect koolzuur dat de mond mooi komt verfrissen en het bier helpt dragen naar een wat zoete en vrij kruidige afdronk met een zacht bittertje. Alcoholzoet, maar niet plakkerig.
  • Foodpairing: Hazenpaté, hindegebraad, moelleux van chocolade, … krachtige gerechten!
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!