Grisette

Een ‘grisette’ is een vergeten bierstijl afkomstig uit Henegouwen. De ‘grisette’ ontstond eind negentiende eeuw als reactie op de pilsplaag die zich vanuit Pilsen verspreidde en het oude continent overspoelde. Belgische brouwers voelden zich zowel in hun traditie als in hun portemonnee bedreigd en reageerden met verschillende nieuwe bierstijlen. De bekendste daarvan is de ‘Special Belge’ (zoals Palm en het Bolleke De Koninck), en een minder bekende variant is de ‘grisette’.

Ontstaan uit de klassieke en meer bekende Saison-bieren – die destijds vaak een zurige smaak hadden vanwege de aanwezigheid van wilde Brettanomyces-gisten – wordt de grisette beschouwd als een luxe versie van dit bier, een soort ‘gepimpte’ saison. De nieuwe stijl was sterk gehopt en had daardoor een uitgesproken hoparoma en een relatief hoge densiteit voor die tijd. Voor de Grisette werd alleen de beste en edelste hop gebruikt, terwijl voor de gewone saison vaak minder kwalitatieve hopsoorten werden gebruikt. Het bier was een groot succes en werd gedronken door zowel arm als rijk. Het was vooral populair bij land- en fabrieksarbeiders in het Henegouwse hinterland, dat zich uitstrekte van Doornik tot Charleroi.

In Frankrijk stond het bier bekend onder de naam ‘Demi-Lux’. De naam Grisette verwees in het negentiende-eeuws Frankrijk naar een jonge werkende vrouw, waarbij ‘werkend’ in veel gevallen het oudste beroep ter wereld impliceerde.

Brasserie St-Feuillien brouwt al geruime tijd bieren onder de naam Grisette, maar deze bieren hebben weinig te maken met de originele stijl. De naam Grisette is ook gedeponeerd door St-Feuillien, waardoor andere brouwers de term niet meer kunnen gebruiken. Dit toont aan hoe een bierstijl soms een merknaam wordt.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!