GULDEN DRAAK

wordt extra verguld

Net voor de jaarwisseling wist Brouwerij van Steenberge de reeds rijkgevulde prijzenkast van nog wat extra edelmetaal te voorzien. Het paradepaardje van de brouwerij, de Gulden Draak wist namelijk zowel op de Brussels Beer Challenge als op de World Beer Championship medailles te pakken. En dit nog wel met telkens een andere variante van het bier.

Met de Gulden Draak zet brouwerij van Steenberge haar link met de stad Gent extra in de kijker. De draak die het dak van het Gentse Belfort siert, siert ook de etiketten van het bier. Een symbool van vrijheid en kracht voor de stad die het zware, krachtige bier alle eer aandoet. De originele versie – Classic – die wordt gepresenteerd in de zo herkenbare witte flesjes is al jaren een referentie binnen de courant verkrijgbare donkere gerstewijnen. Een karaktervolle klepper die zijn gelijke niet kent bij een stukje chocoladetaart om zichzelf eens stevig in de watten te steken en de avond af te sluiten. Een ‘excellentie’ die nu dus wordt bevestigd met een zilveren medaille op de laatste editie van de World Beer Championship (nadat het een paar maanden eerder goud behaalde op de International Beer Challenge).

In 2011 kwam in het gamma een iets blekere variante op de markt, de 9000 Quadrupel (die met de postcode van Gent de link met de stad nog kracht bijzet). Op zich al een mooie, complexe, amberkleurige barley wine maar sinds een paar jaren wordt het bier ook voorzien van een ‘Whisky Finish’ om de ‘Brewmasters Edition’ te bekomen. Een complexe houttoets met dominantie van de ‘bourbon’ aroma’s die het bier een extra dimensie meegeeft en de complexiteit nog verder opkrikt. De bronzen medaille van de laatste editie van de Brussels Beer Challenge en de eerder behaalde bronzen plak op de International Beer Challenge bewijzen dat het een geslaagd experiment is die zijn mannetje staat tegenover de concurrentie.

De laatste telg binnen de familie is nog piepjong, maar wist toch al zijn strepen te verdienen met eveneens brons op de World Beer Championship. De Gulden Draak Imperial Stout bevat alle volle, rijke karakteristieken van de ‘Classic’ maar daarbovenop komen nog wat extra aroma’s van koffie en bittere chocolade. De ‘gulden’ middenweg tussen een volle barley wine en een mooie gebrande stout.

Een krachtig gamma degustatiebieren die haar kwaliteit bewezen heeft, want ‘metaal’ rapen in verschillende biercompetities tegelijk zegt heus wel iets over de waarde van het product ! Enkel uw bakkunsten nog even bovenhalen en het plezier kan niet meer op. Bovendien hoeft zelfs dat niet moeilijk te zijn als je kiest voor een eenvoudige ‘klassieke’ chocoladecake … met een beetje hulp van de Colruyt recepten zijn e vertrokken …

Ingrediënten
5 eieren
240 g koude boter
380 g pure chocolade
270 g rietsuiker
1 snuifje zout

Bereiding (25 min. + 40 à 45 min. in de oven + afkoelen)
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Scheid de eidooiers van de eiwitten.
3. Breek de chocolade in stukjes en snij de koude boter in klontjes.
4. Verwarm de rietsuiker en 4 eetl. water in een steelpannetje. Laat al roerend pruttelen op een heel zacht vuurtje tot de suiker volledig is opgelost. Blijf goed roeren, zodat het mengsel niet verbrandt.
5. Doe de stukjes chocolade en de klontjes boter in een kom en overgiet met het hete suikermengsel. Roer goed door elkaar tot u een gladde, glanzende chocoladesaus hebt.
6. Meng er één voor één de eidooiers onder.
7. Klop de eiwitten samen met het zout heel stevig op. Schep voorzichtig onder het chocolademengsel.
8. Bekleed een springvorm (Ø 26 cm) met bakpapier. Giet er het chocolademengsel in. Bak de cake 40 à 45 min. in de voorverwarmde oven tot de bovenkant barstjes krijgt en krokant aanvoelt.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open