Verloren Maandag wordt traditioneel gevierd op de eerste maandag na Driekoningen, al leeft die traditie vooral in en rond Antwerpen. Daar worden massaal worstenbroden en appelbollen gegeten, thuis, op kantoor en op café. Over de oorsprong van deze traditie doen verschillende verhalen de ronde. Middeleeuwse manuscripten vermelden de Lundi Parjuré of ‘Verzworen Maandag’. Dat was de dag waarop ambtenaren de eed aflegden en er dus niet gewerkt werd. De dag was aldus ‘verloren’. Een variant op het ambtenarenverhaal wil dat de gilden rond het begin van de 18de eeuw hun nieuwjaarsfeest organiseerden op ‘Verloren Maandag’. Ook die dag was dus een verloren (werk)dag.
Andere bronnen verwijzen dan weer in de richting van de Antwerpse dokwerkers. Traditioneel mochten de havenarbeiders op de maandag na Driekoningen op kosten van de baas drinken. Daarbij kregen ze iets warm te eten. Dat ‘feestmaal’ werd – eveneens om budgettaire redenen – samengesteld uit ‘onverkoopbaar’ vlees en brood. Wat de herkomst van de traditie en het vlees ook moge zijn; op Verloren Maandag gaan in het Antwerpse de worstenbroden vlot binnen. Alsook de appelbollen.
De rest is parking, zoals de Antwerpenaren zeggen. In dit geval is de ‘rest’ bij de worstenbroden en appelbollen een lekker bier natuurlijk. Vraag is nu welk bier. Om het Antwerps te houden combineren we de worstenbroden met Bootjesbier van de Antwerpse Brouw Compagnie. De hoppige frisheid in combinatie met gember en koriander maken van het bier de ideale partner van de worstenbroden (zeker indien het om curryworsten gaat). De appelbollen pairen we graag met een Tripel d’Anvers van Stadsbrouwerij De Koninck. De kruidige en lichtzoete toetsen en de frisse, volmondige afdronk passen perfect bij de zoete delicatesse. Een alternatief is een Escort Deluxe van Cabardouche.
De beste worstenbroden en appelbollen van ’t Stad vind u bij Bakkerij Goossens (Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen). Probeer zeker de verse appelbollen met gist.
Foto’s © Bart Van der Perre