Met kaas!
Toegegeven we zijn niet medisch opgeleid, maar vanuit gezondheidsoverwegingen lijkt ons boerenverstand toch te suggereren dat bier de verstandigste keuze is als het op alcoholische drank aankomt. Gooi dat ‘mediterraan dieet’ dus toch maar even om en ga voor een glas bier als begeleider in plaats van wijn. De reden … Vitamine B1
Evenwicht
Vitamine B1 speelt een rol bij de aanmaak van hersencellen en is essentieel voor ons zenuwstelsel. Het speelt ook een cruciale rol voor het vrijmaken van energie uit voedingsmiddelen. Alcohol verstoort de opname van vitamine B1 in de darmen, vergroot de uitscheiding ervan in de urine en de afbraak van alcohol doet ons lichaam meer vitamine B1 verbruiken. Dat je dus niet moet overdrijven met alcohol is dus duidelijk, maar goed dat wisten we al lang. Met mate …
Mensen die veel alcohol consumeren lopen het risico dat hun gebruikelijke dagelijkse inname van vitamine B1 onvoldoende is wat verstrijkende gevolgen kan hebben (vooral op het zenuwstelsel). Gezien het lichaam geen vitamine B1 zelf kan aanmaken, is het noodzakelijk dat we deze vitamine via onze voeding binnenkrijgen. We hebben even de lijst bekeken van die voedingsproducten waar vitamine B1 vooral in zit en dat is wat ons laat besluiten dat als we dan toch een alcoholhoudende drank nuttigen, bier waarschijnlijk wel de beste keuze is. Vitamine B1 zit namelijk vooral in graanproducten, gist, vis, vleeswaren, vis en zuivel.
Niet in druiven dus en door het feit dat bier bovendien doorgaans veel lager is in alcohol dan wijn, gaan we met een glas bier onze balans aan vitamine B1 minder verstoren. Misschien moeten we bij ons glas bier zelfs nog wat kaasblokjes voorzien… Kaas is toch geconcentreerde melk en als er dus in melk al redelijk wat van die B1-tjes zitten dan moet dat in ons borrelhapje wel zeker snor zitten. Zoals gezegd, we zijn niet medisch gevormd, maar hier kun je toch moeilijk iets tegen inbrengen, niet?