Lang geleden dat we nog eens in Maredsous waren geraakt en het begon toch wel wat te kriebelen. Naast het feit dat dit een prachtige streek is om te wandelen, fietsen, genieten, … was er ondertussen ook een nieuwe microbrouwerij geopend binnen de muren van de abdij en dat moesten we toch wel eens van dichter bij gaan bekijken.
Een luchtje scheppen en de benen strekken is de beste manier om de dag te beginnen als je in Maredsous bent. Wandelingen bij de vleet, voor alle niveaus en alle profielen. Of je nu de hele weg met een kinderwagen moet sleuren of net met niemand rekening moet houden en over goed ingesmeerde kuiten beschikt, je vindt wel wat. Veel wandelingen verbinden de abdijen van Maredsous en de een paar kilometers verder gelegen abdij van Maredret. Een leuke lus dat dan naar believen kan worden uitgebreid. Een infopunt in de abdij van Maredsous helpt je verder en stelt gratis kaartjes ter beschikking met enkele van de voornaamste wandelopties. Wie liever fiets zit op een mum van tijd op de RAVeL. Dit staat voor ‘Réseau Autonome des Voies Lentes’ en is dus een ruim netwerk doorheen heel Wallonië van wegen die speciaal voorzien zijn voor de ‘trage’ weggebruiker (waaronder tweewielers).
Unieke site
Wandelen en fietsen kun je uiteraard op veel plaatsen, maar een abdij als deze vind je niet zomaar overal. De site van Maredsous is gewoon indrukwekkend. Niet alleen de omvang, maar vooral de verhalen rond het ontstaan van de abdij, de evolutie door de eeuwen heen en de invulling vandaag de dag zijn erg boeiend. De kleine ploeg vaste gidsen die instaat voor de rondleidingen is erg goed opgeleid, gedreven en informatief. Welke formule je ook neemt, het is een leuke en leerrijke ervaring. Je kunt alles te weten komen over de geschiedenis van de abdij zelf. Verrast worden door het feit dat Wallonië één van haar meest populaire attracties grotendeels te danken heeft aan Otto von Bismarck. Begrijpen hoe de benedictijnen van Maredsous zich verhouden tot de cisterciënzers en de trappisten. Proberen te vatten dat er al kort na de Tweede Wereldoorlog een bier van Maredsous ontstond, maar dat het tot begin dit jaar duurde voordat er sprake was van enige brouwactiviteit in de abdij…
Bier!
Zo belanden we dus bij dat bier van Maredsous, een erkend abdijbier, een grote bron van inkomsten voor de abdij en vooral ook een schitterend uithangbord om haar naam en reputatie tot ver over de grenzen heen te dragen. Eerst gebrouwen in Chatelineau door Brasserie du Faleau, kwam het begin jaren ’60 kort in handen van Brasserie Caulier alvorens in 1963 in handen van Duvel Moortgat te geraken en een stabiele stek te vinden.
De brouwerij heeft het merk steeds met respect behandeld en alle beslissingen genomen in overleg met de gemeenschap van Maredsous. Dit is nu eenmaal eigen aan een echt abdijbier. De kers op de taart kwam in de vorm van een microbrouwerij en brasserie in het horeca gedeelte van de abdij. Er wordt nu dus ook effectief gebrouwen in Maredsous. Pas heel recentelijk trouwens, want tijdens ons bezoek waren de keuringsinstanties net aanwezig om de laatste knopen door te hakken en eindelijk hun fiat te geven. Er werden reeds ‘in exclusiviteit’ seizoenbieren geschonken in de ‘Brasserie de Maredsous’ maar vanaf nu zullen die ook effectief uit de eigen ketels komen.
Brasserie de Maredsous
De nieuwe brasserie was voor ons in ieder geval een hele verademing. Niets tegen het wat ‘kantine’ ogende horecagedeelte waar je kan aanschuiven voor een ‘dagschotel’ (in vaste en vloeibare vorm). Dat is waarschijnlijk ook de meest efficiënte (en enig haalbare) werking als je op bepaalde dagen tot 7000 bezoeker over de vloer krijgt, maar de minder ‘gestandaardiseerde’ werking van de brasserie, de leuke inrichting, haar prachtige planken met streeklekkers en uiteraard de degustatieplankjes van het Maredsous bier, is meer ons ding. De kinderen … die hebben een zalige speeltuin ter beschikking, dus daar hoef je je alvast ook al geen zorgen meer over te maken. Gewoon genieten.
Dus … uitwaaien in de prachtige natuur, kennis tanken tijdens een begeleide ontdekkingstocht door de abdij en afronden met het eenvoudige genot van lokaal gemaakte bieren, kaas, brood, …
Meer info op www.tourisme-maredsous.be