Een cassoulet is een rijke, langzaam gegaarde stoofpot uit het zuiden van Frankrijk, beroemd om zijn hartige combinatie van witte bonen, vlees zoals worst, eend of varkensvlees, en kruiden. Dit gerecht is genoemd naar de traditionele aardewerken pot, de ‘cassole’, waarin het bereid wordt. Aan de overkant van de Middellandse zee bereiden de Marokkanen hun eigen versie met rundvlees.
Ingrediënten:
- 500 gr witte bonen een nacht geweekt.
- 400 gr rundsstoofvlees
- 4 tomaten in blokjes gesneden
- 2 fijn gesnipperde uien
- 4 fijngesnipperde teentjes look
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 l groentebouillon
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el komijn
- Peper & zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een grote kookpot, een cassole of een tajine.
- Braad het vlees aan en voeg de kruiden toe.
- Voeg de uien en de look toe.
- Laat even meebakken.
- Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe en blus met de bouillon.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg de bonen toe en laat anderhalf uur langzaam garen.
- Serveer met plat brood.
Foodpairing:
De volle smaak van cassoulet wordt prachtig aangevuld door de rijke, karamelachtige en bittere tonen van de Westmalle Dubbel. De fruitige toetsen in de dubbel verweven zich subtiel met de hartige aroma’s van het gerecht, een perfecte wals van smaken op de tong.