Jef Pirens van brouwerij d’Oude Maalderij is erin geslaagd enkele grote spelers uit de bierwereld samen te krijgen voor zijn nieuwste project ‘Brewmance: Mash of the Classics’. Brouwerijen als Boon, Het Anker en Het Nest ontwikkelden met hem een uniek recept en kwamen bij hem ook dat bier brouwen. Het doel? Klassiekers op artisanale wijze benaderen om daarmee de gemiddelde bierliefhebber te verwennen. Ook De La Senne uit Brussel, Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde en Lupulus uit Gouvy deden mee.
Twee brouwers die samenwerken, dat hoor je wel vaker. Maar zes grote spelers uit de sector die elk een eigen bier op een andere locatie – in dit geval d’Oude Maalderij in Emelgem – komen brouwen, is van een andere orde. Die pluim mag Jef Pirens op zijn hoed steken. Het voorbije jaar werkte hij hard achter de schermen om zijn project ‘Brewmance: Mash of the Classics’ te realiseren. “Geheel nieuw is het niet, maar nu is de schaal helemaal anders”, zegt hij. “Vorig jaar heb ik met zes kleinere brouwers als Alvinne en ’t Verzet ‘Brewmance: Mash of the Titans’ uitgewerkt. De formule was hetzelfde als wat ik nu hanteer: de brouwers werken met mij een nieuw recept uit en komen dan elk om beurt hun bier bij en met mij brouwen.”
Het uitgangspunt is vrij eenvoudig: “Samen onze rijke Belgische biercultuur promoten. Tonen dat concurrentie geen factor is en dat we samen mooie dingen kunnen maken. Meer chauvinisme creëren voor het merk Belgisch bier. Waar we bij het vorige Brewmance-project de bierkenners in gedachten hadden, mikken we nu op de bierliefhebber. Iemand die graag een lekker glas bier drinkt, maar er niet noodzakelijk alles van weet.” Jef had een verlanglijstje van grotere brouwers in gedachten. “En ik ben blij dat ze mee de sprong gewaagd hebben”, zegt hij. “Het was niet altijd eenvoudig om hen te overtuigen of te benaderen. Een mailtje volstaat niet. Gelukkig kon ik de nodige contacten leggen via het Gilde der Belgische Brouwers, waar ik ook lid van ben. Zo trok ik op een dag mijn stoute schoenen aan en vroeg ik na een bijeenkomst aan Frank Boon van de gelijknamige brouwerij om samen een pint te gaan drinken. Zo kon ik hem rustig alles uitleggen.”
Niet alleen Boon, maar ook Het Anker uit Mechelen, De La Senne uit Brussel, Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde, Lupulus uit Gouvy en Het Nest uit Turnhout deden mee. “Brouwerijen met een reputatie en dan is het uiteraard fijn te merken dat ze mee op de kar willen springen”, zegt Jef. “Met elk van hen heb ik een recept ontwikkeld, met als voorwaarde dat het iets moest zijn waarmee ze uit hun comfortzone treden. Ze moesten kortom iets maken dat nog niet in hun gamma zit, maar er wel een knipoog naar geeft. Zo gaat Boon voor een English Porter van 5% omdat die ver staat van de geuzes en lambieks die ze er normaal maken. Tarwe, waar Boon mee werkt, zit normaal niet in een Porter en gaan we er nu wel in verwerken. Met Vicaris maak ik dan weer een witbier, waar normaal een zeste van sinaas en koriander in zit, maar wij gaan daar gedroogde kruiden als citroenverbana en bergamot in verwerken. Artisanale benaderingen van klassiekers, dus.”
Al dat lekkers is gebrouwen in Emelgem. “Alle brouwers kwamen elk om beurt naar hier om dat bier samen te maken”, zegt Jef. “1 december lanceerden we die zes bieren in een gelimiteerde sixpack, met een oplage van 3.000 stuks. Als toegift vermengden we de kroonkurken van alle zeven onze brouwerijen en werden deze willekeurig op de flessen aangebracht om zo nog meer onze vergaande samenwerking te tonen.” De kostprijs bedraagt circa 25 euro. De verdeling gebeurt door partners van Poseidon Beers en zal zo terecht komen in de betere bierspeciaalzaak.