LA BICHETTE

Ons Wekelijks Bier

De Naamse Brasserie des Eaux Vives – gevestigd in het dorpje Romerée te Doische – produceerde in een recent verleden Mam’zelle Bibiche (Bibiche is wat men in Vlaanderen een bambi’ke noemt. Een klein hertje, waarvan er in de Naamse bossen veel te vinden zijn). De naamgeving was natuurlijk om problemen vragen. Naast Mam’zelle Bibiche had je immers ook Cuvée Mam’zelle van de Vlaamse brouwerij De Leite. Deze brouwerij vond immers dat Mam’zelle Bibiche qua naam iets te veel op het al langer bestaande Cuvée Mamzelle leek en kreeg daarin van de rechtbank ook gelijk.

Er kwam dus een nieuwe naam. In 2017 besloot de Brasserie des Eaux Vives om van de nood een deugd te maken en een heus huwelijksfeest te organiseren. De Mam’zelle zou een echte dame worden en trouwen met haar ‘bierige’ collega Monsieur Mouche. Pascal Jacquiez, burgemeester van Doische, zag daar de grap wel van in en zette zich meteen achter dit initiatief. Op 9 december 2017 was het dan zover en werden twee magnumflessen van 15 liter in de echt verbonden met alle mogelijke toeters en bellen. ‘Vous avez reconnu que vous étiez destinés l’un à l’autre.’ Bevangen als ze waren door de emoties stond het verliefd koppeltje er maar stil bij. Het aanwezige publiek op – bestaande uit locals en bierliefhebbers – zorgde gelukkig voor de broodnodige dubbele ‘Oui!’, waarna de burgemeester opgelucht kon verklaren: ‘En conséquence, je vous déclare unis par le mariage.’

Het trouwfeest was een geslaagde marketingstunt en waarschijnlijk ook wel en beetje een opgestoken middelvinger aan het adres van de Leite. Het initiatief bewijst in ieder geval dat veel ’tegenslagen’ met wat creativiteit kunnen worden omgebogen tot een positief verhaal en dat je met een mengeling van lokale folklore, humor en gevoel voor goede marketing veel kan bereiken met weinig middelen.

Nu exact 5 jaar later is er een ‘Bichette’ bij gekomen en het is met dit licht en jong ding dat we willen klinken op de huwelijksverjaardag en het weekend ingaan.

Bier : La Bichette

  • Brouwerij : Brasserie des Eaux Vives (BE)
  • Volume : 25 cl
  • Alcohol Volume % : 5,0%
  • Kleur: Goudblond en ietwat wazig met een stevige witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s : Zacht moutige ondertoon. Granig. Fruitige hopneus. Wat citrus, groene appeltjes en kruisbes. Vrij fris.
  • Smaak : Licht romig in de aanzet. Levendig. Zacht fruitig zuurtje (groene appel, bessen). Peer. Fris hoppige afdronk met een fis zure hint.
  • Food pairing : Een mooi zomers aperitief, maar staat ook niet mis bij een ceviche.

Dit bier haalde een bronzen ereteken op de Brussels Beer Challenge 2021.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open