Ons wekelijks bier
Een verlengd weekend in het vooruitzicht want maandag is het onze Nationale Feestdag en dan mogen velen een dagje thuis blijven. We zullen evenwel niet tot maandag wachten om er alvast een goede te drinken op ons gek landje. Want ja, België is eigenlijk een absurd meesterwerk in de categorie ‘wat krijg je als je een land bouwt met losse onderdelen van een rommelmarkt’. Het is een megablend van talen, gewoontes, regeringen, koninklijke tradities, frituren en cafés op elke hoek. Je rijdt van een dorp met Franse flair naar een Vlaams gehucht waar het woord ‘bonjour’ al bijna oproer veroorzaakt. De regering? Meer lagen dan een lasagne. En ondertussen draait het land gewoon door, op de geur van bier, surrealistische kunst en compromissen waar niemand echt tevreden mee is — maar toch weer wel. België is geen land, België is een gevoel. Een vrij bizar, maar charmant gevoel.
Welk bier zou je in de aanloop naar de Belgische Nationale Feestdag beter ter hand kunnen nemen dan een Megablend? Een al even onwaarschijnlijk samenwerken van concullega’s en een ‘oer Belgische’ bierstijl.
Bier: Megablend Oude Geuze 2024
- Brouwerij: Geproduceerd door het blenden van lambieken van 13 HORAL leden (Boon, De Cam, De Troch, Den Herberg, Eylenbosch, Hanssens, Kestemont, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans).
- Volume: 75 cl
- Alcohol Volume %: 7,0 %
- Zicht: Diep goublond. Beetje wazig. Luchtige, voortdurend aangevulde schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Vrij mild en best aangenaam. Wat broodachtige, moutige ondertoon. Fris fruitige accenten van groene appeltje, rabarber en verse amandelen met een vleugje citrus. Kleine ‘Brett’ lucht met wat meer aardse en dierlijke toetsen die een extra dimensie toevoegt. Klein zwaveltje.
- Smaak: Rond en zelfs licht zoete aanzet met wat fruitige toetsen. Verfrissend koolzuur. De zuren komen zich mooi in het verhaal mengen en blijven hangen zonder ooit agressief te worden. Droge maar malse afdronk met wat meer kruidige, aardse Brett accenten en een subtiel vleugje pompelmoes zeste. Perfecte weerspiegeling van een ‘compromis à la belge’ … complex, van alles een beetje en erg evenwichtig.
- Foodpairing: Chaource, gebraden kip met appelmoes, carré confituur.
Dat samenwerken loont, heeft dit bier in ieder geval mooi weten te bewijzen: Goud op de laatste Brussels Beer Challenge.

© Bart Van der Perre