OP ZOEK NAAR DE BESTE BIERSOMMELIER VAN NEDERLAND

Welke Biersommelier van Nederland weet fouten in bier het beste te herkennen, de meeste bierstijlen blind te proeven en heeft het meeste verstand van alles rondom het thema ‘bier’? Het Nederlands Gilde der Biersommeliers (www.ngbs.nl) houdt op 11 juli de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers. Dat gebeurt bij Fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort Everdingen. Uitsluitend gediplomeerde Biersommeliers uit Nederland kunnen hieraan meedoen. Inzet is de titel Nederlands Kampioen Biersommelier. Zij of hij mag met de nummers 2 t/m 5 ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Duitsland in september 2022.

De deelnemers worden getest op het herkennen van smaakafwijkingen in bier, het herkennen van verschillende bierstijlen, hun theoretische kennis en hun presentatievaardigheden. Is het nu een Pils, een Stout of een IPA? Een biersommelier moet dit kunnen herkennen zonder een blik op het etiket van de fles te hoeven werpen. Ook moet hij ongewenste geuren en smaken kunnen herkennen en benoemen. Denk daarbij aan de geur van oude kaas, kattenpis of ijzer. Dit, in combinatie met een uitgebreide kennis van alle facetten van bier en het vermogen een bier aan tafel te kunnen beschrijven en presenteren, zijn de punten waar de toekomstige Nederlandse Kampioen Biersommelier in moet excelleren. ’s Middags, vanaf 14:00 uur, wordt het presentatievermogen van de finalisten door een vakjury beoordeeld. Hierbij is ook publiek en natuurlijk pers welkom.

Sinds 2013 zijn er gediplomeerde Biersommeliers in Nederland te vinden, een groep die gestaag groeit. Inmiddels staat de teller op meer dan 350 specialisten die zich zo mogen noemen. Deze Biersommeliers zijn werkzaam in of voor brouwerijen, de horeca, de meer gespecialiseerde slijterijen en werken in loondienst of als zelfstandige. Een bierkaart opstellen, advies geven over de perfecte combinatie van eten en bier, bierevenementen organiseren en cursussen/seminars verzorgen, zijn enkele van de activiteiten die door hen uitgevoerd worden. Sinds 2017 zijn zij verenigd in bovengenoemd gilde.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open