PIET KONIJN & NONKEL PATER

Voor Wereldoorlog Twee was het konijn een belangrijke bron van vlees en calorieën voor de werkende klasse in ons land. Bijna iedereen hield konijnen. Deze diertjes eten quasi alles: gras, koolbladeren, ander groenafval, … alleen de kippen doen beter. Bovendien hebben ze mooie warme pelsjes en ze kweken zoals van konijnen verwacht mag worden. Je kan ze houden in een hok op een klein koertje of terrasje. In het Brusselse worden konijnen trouwens ook balkonvarkens genoemd.

Ook konijn en bier hebben elkaar goed gevonden. Er zijn ontelbare recepten van konijn met bier en iedere huismoeder heeft haar eigen ‘dirty little secret’. Ook Louis Paul Boon was een liefhebber “Het allerlaatste en allerbeste waarover ik schrijf is konijn gestoofd. Een zondagsmaal, een koningsmaal” of nog beter “Ik kan die konijnenribbetjes aflikken zoals Chaplin de nagels uit zijn schoen, toen hij die uit honger gestoofd had”.

Ingrediënten:

  • 1 konijn in stukken
  • 2 flesjes Nonkel Pater
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 250 g Parijse champignons
  • 4  speculaasjes van Jules Destrooper
  • 4 sjalotten
  • klontje goede boter
  • 1 blokje groentebouillon
  • 3 takjes peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • bloem
  • peper zout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de sjalotten middendoor, de champignons in vieren en snipper de peterselie fijn. Laat de speculoosjes even weken in 15 cl Nonkel Pater en plet dan fijn met een vork.
  2. Smelt de boter in een gietijzeren pot.
  3. Bak de spekblokjes in hete boter gedurende 3 minuten. Haal de spekblokjes uit de pan, maar laat het vet erin. Bak de champignons gedurende 3 minuten in het braadvet van het spek. Haal ze uit de pan en houd ze ook apart.
  4. Kruid de stukken konijn met peper en zout en wentel ze in de bloem.
  5. Voeg een extra klontje boter toen (indien nodig) en braad de stukken konijn aan tot ze goudbruin zijn.
  6. Voeg de sjalotten toe en laat gedurende 1 minuut meebakken.
  7. Voeg de rest van het bier, het speculaas mengsel, tijm en laurier en het bouillonblokje toe.
  8. Dek af en laat gedurende 75 minuten sudderen.
  9. Voeg vervolgens de spekblokjes en de champignons toe, laat het geheel nog 5 minuten opwarmen.
  10. Kruid met peper en zout. Werk af met peterselie.

Pairing:

Nice en easy, we schenken hierbij een Nonkel Pater natuurlijk.

Cover © Antwerpse Brouwcompagnie

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!