Pistolet & bier

Foren en kermissen floreren in ons land. Deze volksfeesten gaan trouwens al terug naar de middeleeuwen. Toen waren dat religieuze feesten. Op de foren van vandaag is het echter tevergeefs speuren naar religieuze restanten. Maar de wereld van de spiegeltenten, paardenmolens, reuzenraderen en botsauto’s roept nog steeds een sfeer van nostalgie, avontuur en vermaak op. Een atmosfeer die bijna tastbaar aanwezig is op onder meer de Antwerpse Sinksenfoor, De Brusselse Zuidkermis en de Meifoor in Gent. En terwijl onze kinderen graaien naar de flosj, doen wij ons te goed aan kermisfood – Moules parquées, Boestering, Escargots en frieten (zie ook BGC#09) – in combinatie met een glas gerstenat natuurlijk.

Maar het ultieme geluk is ‘ne pistolet’ uit het vuistje. Iedereen in België weet dat een pistolet in wezen een rond broodje uit Brussel is, met een inkeping in het midden. Maar een pistolet is vooral een belegd broodje met kaas of fijne vleeswaren. We kiezen voluit voor een versie met gehakt en pickels: “ene me eps, ene me kees en ene me gekapt & pickels” om het met de woorden van Big Bill te zeggen. Het concept is poepsimpel: een krokante pistolet besmeerd met smeuïg gehakt en pittige pickels. Pickles zijn een mengsel van in azijn opgelegde groenten (augurken, bloemkool, uitjes, …). De naam komt van het Engelse werkwoord ‘to pickle’ oftewel bewaren in een zoute of zure oplossing. Wanneer men aan de azijn ‘curcumine’ (dit is de gele kleurstof aanwezig in curry), mosterd en verdikkingsmiddelen toevoegt krijgt men piccalilly. In België noemt men piccalilly echter gewoon pickles of gebruikt men de beide termen door elkaar. Waarom ook moeilijk doen als het anders kan? Anyway, dit gerecht is een geweldige Belgische creatie.

We pairen deze pistolet met een Saison Dupont, een bier van hoge gisting met hergisting op fles. Deze saison is elegant, subtiel, bitter met een kruidige en subliem peperige afdronk. De gebruikte gist drukt zijn stempel op het bier. De pistolet heeft een sterk smeuïg (gehakt) en pittig (pickels) karakter. Het brood zorgt voor een ronde textuur. De kruidige en bittere toets in het bier geeft perfect weerwerk aan dit pistoletgeweld. De aardse gisttoets zorgt voor de kroon op het werk.

Foto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk