POTJE KOKEN …

met bier!

Aperitieven met bier om het klaarmaken van de maaltijd wat op te leuken, is niet nieuw. De BBQ aansteken met en pintje in de hand is zelfs een regelrechte traditie. Bier aan tafel serveren i.p.v. altijd terug te vallen op wijn begint zijn intrede te vinden en er wordt steeds doordachter aan het werk gegaan om ook het juiste bier bij een bepaald gerecht te zetten. Dat vraagt ietwat kennis, maar echte rampen zul je niet creëren. In het ergste geval past het niet en dan wacht je gewoon met het opdrinken van dat bier tot je bord leeg is of omgekeerd. Waar het echt ’tricky’ wordt is wanneer je effectief gaat koken ‘met’ bier (in het eten dus). Als je daar totaal niet weet waar je aan begint, kun je een maaltijd letterlijk om zeep helpen. De vuilbakken te eten geven kan niet echt de bedoeling zijn. Een paar ideeën om mee aan de slag te gaan voor wie zijn eerste stappen wil zetten (en wat inspiratie voor wie al meer ervaring heeft) …

Waar je het meest benauwd voor moet zijn, is de hop en eventuele kruiden die in een bepaald bier zitten. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de intensiteit van beide stevig kan toenemen als ze met een gerecht meekoken. Dit soort bieren toevoegen vanaf het begin kan een gerecht heel bitter of overdreven kruidig maken en dus amper eetbaar. Het kan echt verrassen. Met een gewoon blondje dat op het eerste zicht niet al te gehopt is, kan je na lang meekoken in een gerecht al een vrij wrange bittere smaak ontwikkelen. Voeg bier dus eerder naar het einde toe (en ‘vervroeg’ bijvoorbeeld bij een volgende keer als je extra de ‘ruwere’ toetsen wil versterken). Hoe later het bier er bij gaat hoe fijner en subtieler de aroma’s, hoe vroeger hoe meer geconcentreerd.

Het is vooral leuk om eens met bier te experimenteren om ‘klassieke’ gerechten eens een andere ’twist’ mee te geven. Je kunt eigenlijk alle kanten op. Bruin bier gaan toevoegen aan een stoverij is een klassieker en ook voor blonde bieren kunnen we ons wel een aantal gerechtjes voor de geest halen waar het mee zou lukken, maar wat doe je nu met de nogal aparte smaak van een fruitbier? Verwerken in desserten lijkt een evidentie, maar het is dan wel opletten om niet met een plakkerig boeltje achter te blijven (door met zoet op zoet te werken). Een andere optie is om het subtiel te proberen verwerken in gerechten die wel een zoeter toetsje kunnen gebruiken … In de Thaise en Creoolse keuken kun je zeker wat inspiratie vinden, maar ook brouwerijen beginnen steeds vaker wat leuke receptjes op hun websites te zetten. Hierbij alvast twee receptjes met Liefmans Yell’Oh die zeker eens het proberen waard zijn.

Thaise Yell’Oh curry met kip en ananas

Ingrediënten (voor 4p.):

1/2 ananas
2 rode paprika’s
1 bussel lente-ui
1 paksoi
600 g kipfilet
250 g eiernoedels
50 g gele currypasta
400 g kokosmelk
125 ml Liefmans Yell’Oh
1 pakje basilicum
Neutrale olie
Zout en zwarte peper
1 geperst teentje knoflook

Bereidingswijze:

1. Schil de ananas en snijd hem in blokjes van 1,5 cm. Snijd de paprika in blokjes van 1 cm breed. Snipper de ui fijn. Snijd de paksoi in repen van 1 cm breed.
2. Snijd de kipfilet in blokjes van 2 cm breed. Verhit een scheutje neutrale olie in een wokpan en roerbak de kipfilet 5 minuten op hoog vuur. Voeg de gele ui, de paprikablokjes, de paksoi en de knoflook toe aan de kip en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur.
3. Bereid ondertussen de noedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze onder koud water om het gaarproces te stoppen.
4. Blus de kip met de kokosmelk en de Liefmans Yell’Oh. Voeg de ananasblokjes, de gele currypasta en de noedels toe en schep alles goed onder elkaar. Proef en kruid naar smaak met zout en peper.
5. Snipper de basilicum fijn.
6. Schep de noedels op de borden en bestrooi met de basilicum.

Pannenkoeken met Liefmans Yell’Oh en gekarameliseerde ananas

Ingrediënten (voor 4p.):

140g zelfrijzend bakmeel
1 ei
250 ml Liefmans Yell’Oh
50 g cashewnoten
2 el kokosrasp
1 ananas
1 limoen
200 g Griekse yoghurt
Neutrale olie
Snuifje zout
1 kl vloeibare honing

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 150° C.
2. Pannenkoeken: Zeef het meel boven een grote kom. Voeg het ei, de Liefmans Yell’Oh en een snuifje zout toe. Meng kort, er mogen nog klontertjes zichtbaar zijn. Verhit een scheutje neutrale olie in een pan (laat de pan goed heet worden) en bak een kleine pollepel van het beslag tot een pannenkoek op middelhoog vuur. Als er bubbeltjes aan het oppervlak komen, draai je de pannenkoek om. Herhaal met de rest van het beslag. Stapel de pannenkoeken op een bord en houd ze warm in de voorverwarmde oven.
3. Rooster de cashewnoten goudbruin in een pan zonder vetstof. Hak ze in kleine stukjes en meng met de kokosrasp zet opzij.
4. Ananas: Schil de ananas en snijd hem in dobbelsteentjes van 1 cm. Bak de ananasblokjes 5-10 minuten een pan zonder vetstof op middelhoog vuur. De ananas zal karameliseren. Roer regelmatig om.
5. Rasp de schil van de limoen en meng de zeste met de Griekse yoghurt en de vloeibare honing.
6. Leg op elk bord 2 pannenkoeken, schep er een portie gekarameliseerde ananasbokjes op en een toefje yoghurt. Bestrooi met het cashew-kokosmengsel.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!