RILLETTES VAN GEROOKTE SPROT

met Franc Belge

Gerookte sprot is een klein visje uit de haringfamilie. Vers wordt de vis niet zo vaak gegeten maar gerookt is het een echte lekkernij. Verwerkt tot rillette wordt het een echt gastronomisch gerecht. De pure smaken van de (h)eerlijke ingrediënten komen volledig tot hun recht. Deze pure smaken worden nog verstrekt door het goed gedoseerde gebruik van verse smaakmakers.

Ingrediënten:

  • 12 gerookte sprot filets (8 voor de rillettes en 4 als basis op de toast)
  • een scheut olijfolie
  • 1 lente ui
  • zeste + sap van 1/8 limoen (bio)
  • peper & zout
  • 1/2 jonagold, in kleine blokjes
  • Donker zuurdesem brood

Bereidingswijze:

  1. Reinig de sprot.
  2. Cutter grof  de sprot met een flinke scheut olijfolie. Kruid met peper en zet in de koelkast.
  3. Was de limoen.
  4. Schil de zeste van 1/8 van de limoen.
  5. Voeg het sap en de zeste van 1/8 limoen toe aan de rillettes.
  6. Meng de rillettes met de brunoise van appel met schil en de kleingesneden lente ui.
  7. Toast vier sneden zuurdesembrood.
  8. Leg op elke boterham een sportfilet, en verdeel daarop de rillettes.

Pairing:

Op 31 januari 2019 lanceerde Brouwerij De Ranke haar nieuwste telg, Franc Belge. Een knappe Spéciale Belge, amberkleurig met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen. Het bier past uitstekend bij de licht gerookte smaak van de sprot. De biscuit in het bier zorgt voor een zoete hint. De hoptoest sluit naadloos aan bij de lichte citrustoets in het gerecht. Tot slot reinigt de bitterheid van het bier ons pallet.

Cover © Lekker Van Bij Ons

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!