Ons wekelijks bier
Vandaag is het de ‘Fête de la Fédération Wallonie-Bruxelles’ ofte de ‘Dag van de Franse Gemeenschap en dan gaan wij het weekend in met een über Waals bier, een saison en dan ook eentje van een Waalse brouwerij. We kiezen voor de Saison Biolithics die een zilveren medaille behaalde tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge in de categorie van de ‘Modern Saison’. Een bier dat voor een ‘moderne’ versie eigenlijk de ‘traditionele’ stijl best respecteert. Maar ja, wat is dat eigenlijk…
De definitie van wat een saison nu precies moet voorstellen is niet altijd even eenduidig en er bestaan wel wat discrepanties tussen wat er vandaag als omschrijving wordt gehanteerd en de ‘historische stijl’ (als we al van een stijl mogen spreken). Wat je meestal ziet opduiken is dat het een is bier van hoge gisting met nagisting op de fles, gebrouwen in Henegouwen, met een alcoholpercentage van 5% tot 6,5%. Het is donkerblond tot amberkleurig, dorstlessend, goed gehopt en/of gekruid. Minstens een deel van de productie wordt afgevuld in 75cl flessen, het bier heeft een hoge vergistingsgraad en bestaat voornamelijk uit gerstemout, hoewel andere granen zoals tarwe mogelijk zijn.
Tot zover de ‘regeltjes’. Wat klopt is dat de ‘saison’ ontstond op boerderijen in Wallonië, vooral Henegouwen, waar het werd gebrouwen voor de seizoenarbeiders die hielpen bij de oogst. Dit bier, dat deel uitmaakte van de betaling, was een wervingsargument voor boeren. Er werd alleen gebrouwen in de koelere maanden om bederf te voorkomen. Tijdens de koude seizoenen, als er minder werk was, brouwden boerderijmedewerkers het provisiebier dat in de zomer werd gedronken.
Maar het bier in een vakje proberen steken is eigenlijk belachelijk. Er bestond geen typische saison. Het belangrijkste doel was om de dorst van de arbeiders te lessen tijdens het zware werk. Gezien de arbeiders recht hadden op 4 à 5 liter per dag, lag het alcoholpercentage waarschijnlijk lager dan de huidige 5% tot 6,5%. Bewaringstechnieken varieerden: extra hopping, mengen van oude en jonge bieren, en mengen met lambik, etc. Saisons werden geproduceerd door boerderijen, niet full-time brouwerijen, wat reproduceerbaarheid van smaak ook minder belangrijk maakte. Het bier werd gemaakt van wisselende hoeveelheden granen zoals gerst, tarwe, rogge en spelt. Bij schaarste aan hop werden kruiden gebruikt.
Men brouwde m.a.w. grotendeels met wat men nog liggen had. Tegenwoordig worden saisons het hele jaar door gebrouwen, niet meer als boerderijactiviteit, maar voor een betalende consument die consistentie in smaak verwacht. Er wordt vandaag toch ook stevig geëxperimenteerd met de ‘stijl’ waardoor ook types als ‘moderne’ saison en dubbele saison op etiketten verschenen. We zijn dus eigenlijk aan het terugkeren naar de oorsprong, bieren die alle kanten uitgaan, met groot verschil dat ze nu blijkbaar zelfs niet meer laag alcoholisch, droog of zelfs licht van kleur moeten zijn.
Bier: Saison Biolithics
- Brouwerij: Belgo Sapiens Brewers (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 5,7 %
- Zicht: Bleek goudblond en nagenoeg helder. Uitbundige witte schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Granig. Wat moutzoetigheid maar vooral ook ‘groen’ graan’. Zurige hint. Licht fenolisch en kruidig. Grassig hop aroma.
- Smaak: Zachte aanzet. Wederom granig. Levendig, goed gesatureerd. Vrij licht. Opbouwende bitterheid die mooi doorbreekt in de droge afdronk met kruidige accenten.
- Foodpairing: fris en lekker op een zomers terras om de dorst te lessen, wat nog steeds de belangrijkste functie van een goede saison zou moeten zijn.