The fibers be with you
Vezels en proteïnen vormen een essentieel onderdeel van een goede voeding. Onze eiwitten halen we vaak uit voedingsproducten die onze ecologische voetafdruk niet perse in de goede richting beïnvloeden. Met vezels blijken we dan weer wat meer moeilijkheden te hebben om er voldoende binnen te krijgen. Ze zijn nochtans essentieel voor een goede darmflora en algemene gezondheid. Er is evenwel een hulpmiddeltje op komst … Canvas.
Duurzaamheid is tegenwoordig ’top of mind’ en het werken aan een circulaire economie daar een belangrijke invulling van. Het principe is simpel: onze middelen zijn beperkt dus probeer er het maximum uit te halen en beschouw afval nooit als afval. Ook de bierindustrie werkt er aan. De ‘draf’ (graanresten die overblijven na het brouwen) is een van de grote ‘afvalproducten’ van de brouwindustrie. Maar zoals gezegd, afval is nooit afval en er wordt alsmaar meer onderzoek gedaan naar het hergebruiken van de draf op een zo efficiënt mogelijke manier.
Tot nu toe wordt zo’n 90% al hergebruikt als veevoeder en zo wordt die draf weer omgezet in ‘dierlijke eiwitten’ die wij kunnen nuttigen. Maar… is dat wel de best mogelijke oplossing. De ecologische voetafdruk van de vleesindustrie is ook iets dat vaak tot geanimeerde discussies kan leiden. Als je dan plots hoort dat je eigenlijk evenveel voedingsstoffen kunt halen uit die draf zelf dan te moeten wachten tot die beesten het opeten en omzetten … dan kun je moeilijk negeren dat dat wel een interessant en duurzaam alternatief kan vormen.
AB InBev’s Global Innovaton & Technology Center in Leuven onderzoekt volop de mogelijkheden van draf als rechtstreekse grondstof voor menselijke voeding. Canvas is een van de producten die ze onlangs zijn beginnen commercialiseren. Het is een duurzame, vezelrijke drank vol plantaardige eiwitten gemaakt uit granen en noten waaronder dus een groot deel draf. Ook al werd de technologie om de proteïnen uit de draf rechtstreeks beschikbaar te maken voor onze spijsvertering in Leuven ontwikkeld, momenteel zijn de drankjes enkel in de US verkrijgbaar. Het is evenwel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het niet lang meer zal duren of ook Europa zal de ‘draf-shakes’ kunnen ontdekken.
Ondertussen gaat het onderzoek naar nog mogelijkheden voor de draf verder en België speelt hier zeker een belangrijke rol in. Niet enkel als alternatieve voeding en niet enkel in Leuven. De UHasselt kwam deze maand ook al in de kijker met een onderzoek naar de aanwending van draf als oplossing voor nucleaire vervuiling … Als we zo voort gaan, gaat draf nog het eindproduct worden van het brouwproces en het bier het bijproduct. Wij zullen dan met plezier helpen aan de verwerking van dat ‘afvalproduct’. Santé!