Terminus 2024

Ons wekelijks bier

Het is weer zover. We hebben een heel jaar doorlopen in het gezelschap van de pareltjes die met medailles gingen lopen tijdens de editie 2024 van de Brussels Beer Challenge. Begin deze maand vond een nieuwe editie van de competitie plaats in Marche-en-Famenne. Meer is er evenwel nog niet geweten …

Nu zondag gaat Horeca Expo van start in Gent, wat meteen ook een einde maakt aan het nieuwsgierig uitkijken naar de nieuwe resultaten. De maandag van Horeca Expo worden de resultaten bekend gemaakt tijdens een kleine ceremonie en weten de brouwers eindelijk of ze hun beursstand gaan mogen opfleuren met wat edelmetaal. We kijken uit naar de bevindingen van de jury voor 2025 en welke de ‘uitverkorenen’ worden!

Hoe kunnen we een jaar ‘Ons Wekelijks Bier’, waarin de prijsbeesten van 2024 de revue passeerden, gepaster afsluiten dan met een Terminus 2024. Deze millésime is een gerstewijn ontstaan uit een blend van drie verschillende Braziliaanse houten vaten (Castanheira, Cumaru en Balsamo), gerijpt gedurende 2 jaar. Er werd bewust gekozen voor een versie zonder koolzuur en het advies is om het te serveren op kamertemperatuur, in kleine glazen. Te behandelen als een likeurachtig drankje, een ‘snoepje’.

Bier: Terminus 2024

  • Brouwerij: Cervejas Daoravida (BR)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 12 %
  • Zicht: Mahonie, diep roodbruin. Helder. Helemaal geen schuim.
  • Geur/aroma’s: Biscuit. Toffee. Toast. Karamel. Gedroogd fruit. Friszure rode bessen. Eik. Wijnachtige toets. Complex en vrij elegant. Enige alcoholische toets.
  • Smaak: Zoete, licht stroperige en siroopachtige aanzet. Mist koolzuur. Volle body. Enige milde bitterheid en fruitige zurigheid sluipen binnen en balanceren de zoetheid wat uit. Zoete maar niet plakkerige afdronk. Alcoholwarmte en licht boozy.
  • Foodpairing: Taleggio of époisses, hertenragout met veenbessen, sticky toffee pudding.

Snoepen is dit zeker en het leverde dan ook brons op. De jury had blijkbaar graag eens een versie met koolzuur geprobeerd om de doordrinkbaarheid te verhogen en het meer als een bier dan als een bierlikeur te laten overkomen. Misschien iets om rekening mee te houden bij het maken van de volgende editie, maar op eerste zicht is het gewoon niet de bedoeling van de brouwer. En eerlijk gezegd, wij hebben niets tegen een heerlijk likeurtje.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie