THE GREEN (R)EVOLUTION

Belgische brouwerijen investeren in een betere toekomst.

Volgens het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties, zal tegen 2040 de temperatuur van de aarde met 1,5 °C gestegen zijn. Dit heeft niet alleen zware overstromingen en lange periodes van extreme droogte tot gevolg, maar ook onze gezondheid, economie en de productie van energie worden erdoor bedreigd. Om hun steentje bij te dragen aan een betere en meer duurzame toekomst, investeren een aantal Belgische Brouwerijen de eerstkomende drie jaar in de herbossingsprojecten van WeForest en BOS+ in België en Afrika (Zambia). Met deze investering kunnen die organisaties dit jaar al 128 hectare – dat zijn zo’n 250 voetbalvelden! –nieuwe bossen planten. De ‘bierige’ bomen’ in deze vakkundig geplante bossen halen overtollige CO2 uit de lucht, en en werken verkoelend om de temperatuurstijging van de aarde tegen te gaan. In Zambia zijn de projecten ook nadrukkelijk gekoppeld aan kwalitatieve, lokale tewerkstelling.

Water, meer dan een ingrediënt

Water is niet alleen het hoofdbestanddeel van bier, het is ook een belangrijke hulpbron bij heel wat randprocessen van het brouwproces: reiniging van installaties, spoeling, koeling, stoomproductie, enzovoort. Brouwerijen zijn sterk afhankelijk van water van een zeer goede kwaliteit. Daartegenover staat dat onze waterbronnen steeds meer onder druk komen te staan. Duurzaam omgaan met water is binnen de brouwerijsector dan ook een prioriteit. Elke brouwerij wil ook in de toekomst toegang blijven hebben tot kwalitatief water om lekkere en kwalitatieve bieren te blijven brouwen.

Om duurzamer met water om te gaan, kunnen brouwerijen maatregelen nemen om de totale hoeveelheid verbruikt water te verminderen, of alternatieve waterbronnen in te roepen, zoals gerecycleerd water, om zo de druk op kwetsbare grondwaterlagen te verminderen. Hierbij heeft iedere brouwerij haar eigenheid en haar individuele (resterende) reductiemogelijkheden. Elke brouwerij zal op basis van een persoonlijke waterbalans, haar individuele maatregelen kiezen.

Negen brouwerijen nemen deel aan het programma: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe-Vichte.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open