met Rodenbach
Het is winter en we hebben net de feestdagen achter de rug. Dat betekend dat we snakken naar eenvoudig comfortfood. Aangezien onze beurs plat is mag het bovendien niet te veel kosten. Ballekes in tomatensaus voldoet aan al deze criteria. Iedereen van jong naar oud, van groot naar klein lust ballekes in tomatensaus. Het is een van de allerlekkerste gerechten uit onze vaderlandse keuken. Iedere kok en iedere huisvrouw heeft zijn eigen recept, met of zonder champignons, met rode wijn of met madeira, … . Je kan pasta, aardappelpuree of natuurlijk frietjes bij deze hartverwarmende schotel serveren. We geven u ons ultieme recept.
Ingrediënten:
- 1 kg gemengd gehakt
- 400 gr paneermeel
- 2 losgeklopte eieren
- 3 fijngesnipperde witte uien
- 2 geplette teentjes knoflook
- 6 grote gepelde en ontpitte tomaten
- Kruidentuiltje (laurier, tijm en peterselie)
- Boter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Kruid het gehakt met peper & zout
- Meng het gehakt met de eieren en het paneermeel.
- Rol stevige balletjes (niet te groot)
- Smelt een klontje boter in een pan en bak de balletjes aan.
- Smelt een klontje in een kookpot en laat smelten.
- Voeg de uien en look toe en stoof ze aan.
- Voeg de tomaten toe.
- Voeg het kruidentuiltje toe en kruid met peper en zout.
- Voeg de ballen toe.
- Laat het geheel gedurende een uur zachtjes garen.
- Serveer met rijst, frietjes of puree.
Pairing:
We kiezen voor een klassieke Rodenbach. Het bier heeft een prachtige zoetzure balans. De vat- of foederrijping zorgt voor een lichte en sublieme houttoets. Ballekes in tomatensaus heeft een hartig component, namelijk het gehakt en een fris zure component dankzij de tomaten. Het bier gaat met beide in dialoog. De fris zure toets sluit perfect bij de tomaten aan.
PS: Het geheim van het recept zit in de hoeveelheid gebruikt paneermeel.
Cover © Bart Van der Perre