UNESCO voor eten & drinken

Italië en België vieren culinaire identiteit

Eten is meer dan brandstof; het is erfgoed, herinnering en cultuur in één hap. Die waarheid kreeg deze week een prachtige wereldwijde erkenning: de Italiaanse keuken is officieel opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De eerste nationale keuken ooit die die eer ten deel valt. In Delhi stemde het UNESCO-comité unaniem om niet alleen de gerechten, maar de sociale rituelen, technieken en familietradities rond Italië’s eetcultuur te beschermen en te vieren.

Laten we hier in België niet te bescheiden zijn: Belgische biercultuur stond al sinds 2016 op diezelfde UNESCO-lijst. Onze authentieke lambiek, de trappistenbieren, de cafécultuur, de vele bierevenementen, … maken hier van de biercultuur iets dat  een officiële erkenning als immaterieel erfgoed rechtvaardigde.

Twee landen, twee iconische belevingen rond eten en drinken én een uitnodiging om ze samen te ervaren. Want wat is een culinaire viering waard zonder een goede maaltijd met passende drank?

UNESCO-pairing: Italiaans menu met Belgische bieren

We durven het aan om een suggestie te doen voor een avond waar Italiaanse gerechten en Belgische bieren elkaar omarmen. Erfgoed uit twee tradities aan één tafel.

Antipasti – Burrata met tomaat & basilicum en Saison de Dottignies

De frisse kruiden, rijpe tomaten en romige burrata worden luchtig ondersteund door de levendige, kruidige frisheid van de Saison. Een opener die de maaltijd en het gesprek op gang brengt. De brouwer van het bier heeft trouwens een nogal Italiaans klinkende voornaam.

Primo – Spaghetti alla carbonara en Westmalle Tripel

De rijke eier-en guancialesaus vraagt een levendig bier met body. De fluwelen Westmalle heeft die ‘power’ en snijdt tegelijk door vet en zout. De fruitige esters en zachte bitterheid zorgen voor een perfecte match.

Secondo – Ossobuco met risotto alla milanese en Brugse Zot Dubbel

Het diepe, gekonfijte vlees en de saffraangele risotto worden versterkt door de karamel- en toffee-tonen in het bruin bier. Harmonie tussen moutigheid en hartigheid.

Dolce – Tiramisu en Chimay Grande Réserve

De koffie-en cacao-accenten van de Tiramisu vinden hun echo in de donkere, rijke ‘Belgian Strong Ale’. Zoet en hartverwarmend zonder plakkerig te worden. Een prachtig desserthuwelijk.

Eten als erfgoed, drinken als verbinder

UNESCO herinnert ons eraan dat eten en drinken niet alleen gaan over smaak, maar ook over community, traditie en gedeelde momenten. Of het nu de zondagse Italiaanse familiemaaltijd is, de ingetogen kunst van het bierbrouwen in België, of het delen van een goed glas, het zijn rituelen die mensen en generaties verbinden.

Buon appetito én Santé!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie