De abdij van Val-Dieu bevindt zich op het drielandenpunt. De abdij werd door de monniken van Hocht, vlakbij Maastricht, in 1216 opgericht. Volgens de legende was de onbewoonde vallei waarin zij zich vestigden zo vijandig, dat de lokale bevolking het de ‘vallei van de duivel’ noemde. De monniken hebben de vallei omgedoopt tot ‘Vallei van God’ of ‘Val-Dieu’ in het Frans. Later werd deze naam ook aan de abdij gegeven. Om aan de kost te komen brouwden deze monniken bier. Vandaag wordt de abdij beheerd door de Christelijke Gemeenschap van Val-Dieu. De brouwerij is in de handen van Alain Pinckaers.
Op de terreinen van de abdij vindt u ook ‘Le Casse-Croute’. Dit nostalgisch restaurant is opgericht in de stallen van de abdijhoeve. Op het menu staan locale specialiteiten. Je kan er natuurlijk ook de bieren van Val-Dieu drinken of een goed glas cider van Aubel.We proefden de Val-Dieu Blonde.