VEUR MA …

een Bolleke!

Het De Koninckbier is even typisch Antwerps als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het MAS en Pieter Paul Rubens samen. En toch, vraag in Antwerpen een De Koninck op café en je krijgt waarschijnlijk ‘nul op rekest’. Het bier gaat er namelijk door het leven onder haar koosnaampje en die ‘Antweirpenoare’ weten van geen wijken … ocharme da Bolleke. Nu ja, je drinkt het bier uiteindelijk wel best uit het bijpassende glas en als je dus een Bolleke bestelt, is het inderdaad meteen duidelijk dat je dat zo wil, daar de naam rechtstreeks verwijst naar het typische bolvormige glas waaruit De Koninck wordt gedronken. Het is dus nog zo onnozel niet. De stadsbrouwerij gooit nu de handdoek in de ring en geeft de Antwerpenaar z’n zin: De Koninck wordt gewoon officieel ‘Bolleke’.

Sinds 1833 worden de bieren van De Koninck gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Intussen is De Koninck de oudste actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad én de brouwerij heeft het op één na oudste handelsregister nummer van de Stad, na de Zoo. De Stadsbrouwerij is best fier op haar nauwe link met de stad Antwerpen en dat merk je. Om die band nog te versterken geeft De Stadsbrouwerij de Antwerpenaar nu dus z’n zin: zijn Bolleke wordt ook écht een Bolleke. Niet om te zwànzen. Het etiket wordt aangepast en vanaf het komende Bollekesfeest op 16, 17 en 18 augustus bestel je overal ter wereld – van Antwerpen over New York tot Hong Kong – een Bolleke!

De smaak die blijft uiteraard helemaal hetzelfde. Echte liefhebbers savoureren een ‘bolleke’. De eerste teug die het schuim aan de bovenlip achterlaat, prikkelt de smaakpapillen aangenaam terwijl de neus het typische aroma verwerkt. Een goed geschonken glas verzekert een voldoende romige schuimkraag. Tot de laatste teug blijft er een romig laagje schuim in het glas. Er zit dus echt wel poëzie in het genieten van een goed getapt Bolleke. En als je dat dan bovendien nog eens kunt doen in zo’n oorspronkelijk mondgeblazen glas, geproduceerd door ‘les Gobeleteries du Hainaut’ … maar dat zijn ondertussen wel echte collector’s items geworden.

Nu ja, we weten weer wat gedaan komend weekend … naar dat Bollekesfeest en eens checken of die poëzie ook voor mensen van ‘de parking’ werkt. Santé! Waar is da feestje …? Hier! is da feestje!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open