Wat drinken we op deze ongeluksdag?
Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag waarop de kans om een ongeval te hebben of ontslagen te worden volgens velen net iets groter is dan op andere dagen. Waar komt deze hardnekkige mythe vandaag en vooral wat drinken we op een dag als deze?
Onstaansgeschiedenis
Er zijn heel wat verklaringen voor ‘vrijdag de dertiende’. Dertien als ongeluksgetal heeft volgens sommige bronnen een christelijke oorsprong. Op het Laatste Avondmaal waren namelijk dertien personen aanwezig. Jezus en de twaalf apostelen, inclusief Judas. Maar dat etentje met z’n dertienen liep niet al te best af voor Jezus. De combinatie van dertien en vrijdag maakt het helemaal catastrofaal. Jezus werd namelijk gekruisigd op een vrijdag. De doodstraf werd bovendien ingevoerd in Engeland op een vrijdag en werd in het verleden steeds op een vrijdag volbracht. Een andere verklaring voor het bijgeloof komt uit de Franse geschiedenis. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd. Deze arrestaties golden als het begin van het einde voor de Tempeliers. Een alternatieve verklaring komt uit de Noorse mythologie. Twaalf goden hielden een diner in Walhalla waarop plotseling Loki, de god van chaos en leugens, onuitgenodigd verscheen en ze dus met dertien waren. Na een dispuut schoot hij de god Balder – god van de vreugde – dood, waarna de aarde in rouw gedompeld werd.
De irreële angst voor het cijfer 13 wordt ‘paraskevidekatriaphobia’ genoemd. Napoleon, Henry Ford en Franklin D. Roosevelt leden aan deze fobie.
Niet in alle landen staat vrijdag de dertiende gelijk aan ongeluk en onheil. In Italië staat vrijdag de 17e dan weer bekend als ongeluksdag. In Italië wordt het getal zeventien geassocieerd met de dood. De schrijfwijze van zeventien met Romeinse cijfers is XVII, een anagram van ‘VIXI’, wat Latijn is voor: ‘ik heb geleefd’.
Wat drinken we vandaag?
Het antwoord is vrij simpel, een Pils 13 van het Gentse ‘Ministry of Belgian Beer’. Een super crispy en hoppige pils. De verklaring van de naam is wederom simpel. Het duurde welgeteld maar liefst 13 testbrouwsels voordat het bier naar de zin van brouwers Dimitri Messiaen en Koen van Laere was. 13 is een prachtige 100% artisanale pils, ongefilterd en niet gepasteuriseerd, uitsluitend gebrouwen met Belgische hop, Belgische gerst, water en gist. Hergist op fles of niet, beide zijn beschikbaar en elk zijn voorkeur.