Seacuterie is dé nieuwste foodtrend van 2020. Seacuterie is niet het ordinaire broodbeleg. Het is ook geen tonijnsalade of een stukje gerookte zalm. Het is dé nieuwste hype, waarbij zeevruchten worden verwerkt tot zee-charcuterie. Dit betekent: dezelfde technieken als bij vlees, alleen komen de ingrediënten rechtstreeks uit de zee. In Scandinavië bestaat deze lekkernij al veel langer. Alleen maakt men in het koele noorden niet zo’n kouwe drukte rond het idee . Gravad lax, gemarineerde rauwe zalm die met een dille- of mosterdsausje wordt geserveerd als aperitief, met een stuk zuurdesembrood. Het is dat gerecht dat ook aan de basis van de seacuterie ligt.
Eind jaren 80 creëerde chef David Burke van het Park Avenue Café in Brooklyn, zijn eigen interpretatie van ‘gravad lax’. Hij bracht rauwe zalm op smaak met koosjer zout, cayennepeper, paprika, korianderzaadjes en melasse. Hij ging evenwel nog een stapje verder … Burke ‘veramerikaniseerde’ ook de term. De ‘salmon pastrami’ was geboren, een product dat een heel concept werd.
30 jaar later scheert het concept hoge toppen in de gastronomische avant-garde. We proefden ham van zwaardvis en salami van octopus en dronken er een glas ‘DeuS Brut des Flandres’ bij (de aanbevolen pairing was champagne volgens de producent). Het delicate bier paste uitstekend bij beide delicatessen en leverde een fijn moment op. Het was ‘easy fine dining’ op een vrij hoog niveau.
Cover ©Freepik