WINTERTIJD

Lange avonden …

Een ochtendmens zoals ik kan alleen maar toejuichen dat we deze nacht de klok een uur terugdraaien en zo weer beter aansluiten bij de ’tijd van de zon’. Voor de avondmensen onder ons … helaas! Door de klok een uur achteruit te zetten, wordt het weer een uurtje vroeger klaar en wordt het vroeger donker.

Een exacte tijdsbepaling kennen we eigenlijk pas sinds 1892. De uitbreiding van het spoorwegnet vroeg namelijk om een iets preciezer tijdsbepaling dan ‘ochtend/middag/namiddag/avond’. Toen werden we gewoon op dezelfde tijdszone als Londen gezet (waar we eigenlijk horen), maar de bezetting tijdens WOI bracht ons een uur voorruit (en twee in de zomer zoals nu). Het was namelijk handiger en economisch interessanter om op dezelfde tijd te zitten als de Duitse bezetter. In het interbellum draaiden we dat deels terug door er een uur af te doen, maar behielden wel een winter- en een zomertijd. WOII bracht ons weer op Duits systeem en in 1946 koos men er gewoon voor om niet meer met de tijd te prutsen, één uur voor te blijven lopen op ‘Greenwich Mean Time’ (GMT) en één tijd te hanteren in winter en zomer. Simpel!

In 1977 kwam de regering echter met het lumineuze idee om het weer wat moeilijker te maken en de zomertijd weer in voege te laten treden. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen. Een hopeloze poging om ‘iets’ te doen aan de harde economische tijden. Ondertussen is het besef er wel gekomen dat het argument niet opging en komen er steeds luidere stemmen om die zomertijd weer af te schaffen. De evidentie zelve!

Er werd al aangekondigd dat we in 2018 misschien wel voor de laatste keer de klok zouden terugdraaien, maar dat was misschien iets te optimistisch daar er nu al om ‘uitstel’ gevraagd is. Maar goed, uitstel is dan (hopelijk) geen afstel en in een niet zo verre toekomst zouden we moeten terugkeren naar het systeem van na WOII met één tijd in zomer en winter (weliswaar nog steeds op GMT+1). Terug naar de goede ouwe tijd! Wie weet keren we zelfs ooit nog terug naar het systeem van voor 1892, want ook het argument om toen een eenheidstijd in te voeren, gaat niet meer op. Zo nauw neemt het spoor het nu ook weer niet met die tijd en misschien is ‘die trein vertrekt in de voormiddag’ wel voldoende info.

Nu, de wintertijd … het wordt vroeger donker, het leven valt wat vroeger stil, de avonden worden knusser en langer. Daar kunnen toch zelfs avondmensen niet tegen zijn? Meer tijd om na zonsondergang rustig te genieten van een heerlijk bier bij de haard en dat mag voor de gelegenheid dan ook een donker, pikzwart bier zijn. Wij drinken alvast een goeie Belgische Stout op de wintertijd! Wie het voorbeeld wil volgen, Noir de Dottignies , Tournay Noire , Cassandra , Hercule Stout of de ‘Dolle Stout zijn enkele hele mooie voorbeelden.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open