Ons wekelijks bier
Onder de Woody Wood vlag gaat Philippe Minne aan de slag met één van zijn bieren die hij blendt met 10% lambiek. Het basisbier heeft zelf ook al op houten vaten liggen gisten/rijpen en/of de blend mag nog even op vaten rijpen alvorens op fles te worden afgevuld … Wel wat verschillende ‘hout invloeden’ dus … ‘Woody Wood’.
Voor de editie 2024 ging hij aan de slag met de Rouge Ardenne (die hij zelf beschrijft als ‘geïnspireerd door Vlaams Roodbruin’). Deze werd geblend met 10% lambiek van bij Cantillon om vervolgens samen met vlierbessen nog eens 16 maanden te rijpen op vaten waar voorheen Wamberchies whisky heeft gezeten. Als dat geen mooi basis is voor een complex en multidimensionaal bier is, dan weten we het ook niet meer. Uiteraard is het nog geen garantie op een mooi product en bestaat de kunst er uit alles mooi in balans te brengen. Philippe Minne is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe en is er met deze versie dan ook wonderwel in geslaagd. Resultaat: Goud op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. We kunnen je dan ook enkel aanraden om toch nog een paar flessen op de kop te tikken voor aan jouw feestdis, want dit zijn per definitie telkens beperkte oplages.
Bier: Woody Wood Red (Limited Edition 2024)
- Brouwerij: Brasserie Minne (BE)
- Volume: 75 cl
- Alcohol Volume %: 9,3%
- Kleur: Diep paarsrood met een koperebruine gloed. Beperkte schuimvorming en wat vluchtig.
- Geur/aroma’s: Rijk, heerlijk aroma van rode bessen (wat vineus), een vleugje Brett, subtiele houttoetsen, wat citrus. Mooi ondersteunend bodempje karamel. Fris en best elegant.
- Smaak: Volle, licht zoete aanzet met wat karamel en rood fruit samen met een citroenzuurtje. Daarachter zitten dan iets meer getoaste smaken, komen de vlierbessen wat nadrukkelijker boven en heb je een zacht vleugje (fruitige) hop. Mooie droge finale met een goed gedoseerde zurigheid, wat tannines en houttoetsen. Een licht alcohol warmend gevoel maakt de aangename ervaring helemaal af.
- Foodpairing: Komt er ‘wild met appeltjes en veenbessen’ bij jullie op de feesttafel? Laat die rode wijn dan gerust links liggen en probeer deze Woody Wood Red maar eens.
Voor de volledigheid: Uit ‘betrouwbare bron’ hebben we ook vernomen dat Philippe Minne bezig zou zijn met een eigen whisky. Klinkt veelbelovend in het kader van toekomstige projecten in het ‘Wood’ assortiment van de brouwerij.
© Bart Van der Perre