Is dit nu niet echt het mooiste feest uit het christendom …? Het einde van de vasten. Veertig dagen dat we ons onthouden en nu mogen de remmen weer los. Laat de eitjes en het bier dus maar aanrukken, we zijn er klaar voor.
Zoals de meeste christelijke feesten is ook deze van heidense oorsprong. De Germanen hadden de gewoonte om eieren in de velden te ‘verstoppen’. Deze symbolen van vruchtbaarheid moesten die vruchtbaarheid aan de velden doorgeven. Eens gebeurd mocht men die gaan ‘zoeken’ want het zou zonde zijn ze verloren te laten gaan.
Het christendom heeft Pasen gewoon op dit feest geënt en dat van die eieren kwam hen eigenlijk best goed uit … Veertig dagen lang hadden de mensen geen eieren mogen eten, maar denk niet dat die kippen daarom waren gestopt met leggen. Er was dus dringend nood aan een inhaalbeweging. De oudste eieren waren juist nog goed om te versieren om de huizen op te vrolijken, de rest werd massaal opgepeuzeld.
Waar de chocoladen versie haar oorsprong vindt is minder duidelijk, maar zal ons eigenlijk worst wezen, ze zijn gewoon lekker. Bovendien zijn ze een leuke begeleider van een rijk donker bier of een licht zoetige barleywine. Afhankelijk van de vulling zijn er uiteraard andere opties, maar wij gaan dus resoluut voor een Gulden Draak waarvan in de voet van het glas een draken … ei verwerkt zit. Passender kan toch niet? Is bovendien gewoon een pracht bier waarvan alle varianten het goed gaan doen bij de meeste eitjes. Behalve misschien die ‘witte’ … maar goed, dat is dan ook geen chocolade, hè! Santé!