10J DE LEITE

In 2008 nam Unizo het initiatief om een opendeurdag te organiseren voor de gehele industrie-zone ‘De Leite’. Op zoek naar een ‘extraatje’ om publiek te trekken kwam men al snel bij Brouwerij De Leite die een paar dagen eerder boven de doopvont gehouden was. De persbelangstelling die de opendeurdag kreeg en het vele volk dat kwam opdagen om kennis te maken met de ‘Femme Fatale’ gaven het jonge bedrijfje de nodige vleugels om een stevige plaats te verwerven in het Belgisch bierlandschap.

Tien jaar later is de bierfamilie al stevig uitgebreid. De ‘Femme fatale’ nam een ‘Bon Homme’ in huis en baarde een ‘Enfant Terriple’. De schoonmoeder kwam zich moeien, liefdesaffaires, … het hele verhaal lees je in het laatste nummer van Bier Grand Cru Magazine (#11). Met zo’n uitbreiding wordt het ‘huis’ natuurlijk al snel te klein. De brouwketel van 800L werd buiten gegooid en vervangen door een ketel met een capaciteit van maar liefst 11.000L! Daarmee is Brouwerij De Leite zonder twijfel de brouwerij met de grootste capaciteit vergeleken met de werkelijke productie. Recent werden extra gisttanks aangeschaft en een nieuwe bottellijn geïnstalleerd, waarmee de weg naar een verdere groei geplaveid is.

De tiende verjaardag is ook de gelegenheid om nog eens de deuren open te gooien. Op 21 en 22 april is iedereen welkom van 11 tot 17u om het hele gamma te komen (her)ontdekken. Wie nu denkt ‘been there, done that’ denkt misschien best een tweede keer na. Ter gelegenheid van de opendeurdag worden namelijk ook een paar nieuwe bieren voorgesteld. De ‘Cuvée Jubilé – Soit-Dix Ans’ (soit-disant betekent tevens ‘zo gezegd’ in het Frans) zal in vier varianten worden aangeboden:

  • als basisbier;
  • op eik en whisky gelagerd;
  • zacht verzuurd op eiken wijnvaten;
  • zacht verzuurd gelagerd op eiken vaten en fruit;

telkens in een een elegant flesje. Men zal er evenwel als de kippen moeten bij zijn, want er zijn slechts 2.000 flesjes van elke variante …

Daarnaast zal ook de Merci Maman 2 te proeven zijn. Luc Vermeersch besliste 3 jaar geleden zich ook maatschappelijk extra te engageren met Brouwerij De Leite. Om het project ‘Moeders voor Vrede‘ te ondersteunen werd de Merci Maman gelanceerd, een bier waarvan drie jaar lang 10% van de omzet naar de organisatie zou gaan. De cheque van €3.000 werd hen recentelijk overhandigd en de tijd was rijp voor een ander project. Bij het drinken van Merci Maman 2 (een licht gerookte saison) ga je telkens een beetje helpen aan de realisatie van de projecten van Kindia, een vzw die zich inzet voor kinderen in India. Dubbel genieten dus.

Conclusie … allen naar Ruddervoorde op 21 & 22 april!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open