ACQUISITIE

Brouwerij de Ranke neemt de productie, commercialisering en verdeling van de bieren van Brouwerij Kerkom over. De bieren worden gebrouwen bij De Ranke, om later de brouwinstallatie in Kerkom weer op te starten voor de productie van de bieren die ter plaatse geschonken worden. Marc Limet en Marina Siongers baten de horecazaak bij de brouwerij verder uit.

Het handelsfonds van brouwerij Kerkom in Sint-Truiden komt vanaf 1 september 2022 in handen van brouwerij De Ranke. Daarnaast gaat De Ranke een verregaande samenwerking aan met Marc Limet en Marina Siongers, die de horecazaak bij de brouwerij verder zullen uitbaten.

Voortaan zullen de bieren van brouwerij Kerkom in de brouwketels van De Ranke gebrouwen worden. Al is het de bedoeling om de bestaande brouwinstallatie in Sint-Truiden snel weer op te starten voor de productie van de bieren die ter plekke geconsumeerd worden. Die productie hopen ze tegen juli 2023 volledig ter plaatse te kunnen brouwen. De rest van de bieren worden dan verder gebrouwen in de ketels in Dottenijs.

Om de consistentie en kwaliteit van de Kerkom-bieren te kunnen garanderen zal de brouwinstallatie in Haspengouw omgebouwd worden naar het model van De Ranke, wat toelaat de bieren te brouwen met echte hopbellen, ongefilterd en ongepasteuriseerd.

Mooie geschiedenis

Evarist Clerincx sticht de brouwerij van Kerkom in 1878 en het bedrijf blijft in handen van dezelfde familie tot Jean Clerincx zich in 1968 genoodzaakt ziet te stoppen. De grote concurrentie van de pils bieren doen hen de das om en Jean gaat aan de slag bij Alken.

Zijn passie voor het brouwen blijkt ontembaar en na zijn pensioen in 1988 start hij de brouwerij opnieuw op, en wordt zo een van de eerste nieuwe brouwers van de jaren ’80. Als Jean ouder wordt en blijkt dat zijn zoon de brouwerij niet wil overnemen, komt Marc Limet in zicht, die toen actief was bij brouwerij Villers in Liezele, en een trouwe klant was bij Jean.

Samen met zijn vrouw Marina Siongers beslist Marc Limet in 1999 de brouwerij van Jean Clerincx over te nemen. Een hele uitdaging, gezien de slechte staat van de brouwinstallatie en de gebouwen. Ze slagen er al snel in om de brouwerij opnieuw op de kaart te zetten met mooi gamma aan producten, waaronder Bink Blond en Bruin, Aderlardus Tripel en Dubbel, Bloesembink, Winterkoninckske en Reuss en enkele andere gelegenheidsbieren.

Als de oude brouwinstallatie in 2009 buiten dienst wordt genomen en een tweedehands installatie uit Oostenrijk wordt aangekocht, gaat het mis. Moeilijkheden met de opstart van de nieuwe installatie, met toelatingen en andere administratieve beslommeringen, zorgen er voor dat de productie ter plaatse in Kerkom maar niet opnieuw opgestart geraakt.

Als tussenoplossing wijkt Marc uit naar brouwerij Cornelissen, tot zij te veel werk krijgen met de eigen productie. Voor de productie wordt uitgeweken naar een vijftal andere brouwerijen, maar dit komt de kwaliteit van de bieren niet ten goede en een deel van de klanten haakt af. Als daarna de coronapandemie nog toeslaat, kraakt brouwerij Kerkom in haar voegen.

Diepe sympathie

De vriendschap en sympathie die de brouwers van beide brouwerijen als jarenlang voor elkaar hadden, leidde nu tot deze nieuwe samenwerking. In het verleden liepen de brouwers van deze beide brouwerijen elkaar vaak tegen het lijf op bierfestivals en werkten ze vaak met dezelfde invoerders. Hierdoor leerden ze elkaar en elkaars mentaliteit goed kennen, en groeide al snel een diepe sympathie voor elkaar.

Het is voor De Ranke dan ook logisch om hun schouders te zetten onder dit project en de bieren van brouwerij Kerkom terug op niveau te brengen. Maar daarnaast willen ze ook de echte trots van het brouwen terug brengen in Haspengouw, bij Marina en Marc.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!