BOLLEKE DE KONINCK

Ons Wekelijks Bier

De zomervakantie zal er voor de meesten nu ondertussen echt wel opzitten, zeker voor wie met wat jongere kinderen zit. Dit jaar valt 1 september vrij goed, het is namelijk al meteen terug weekend zodat je alle tijd gaat hebben om al het nodige schoolmateriaal te gaan halen en al die boeken te kaften. Alles in het werk stellen om maandag uw bolleke perfect voorbereid echt in de startblokken van het nieuwe schooljaar te steken. Om er helemaal klaar te staan voor dit zotte weekend in het teken van die bollekes, ontspannen we nog even met een ander soort Bolleke, een speciaal Belgische…

Het Bolleke De Koninck is een echte ambassadeur van de ‘Spéciale belge’, een stijl die bij de lancering begin 20e eeuw het antwoord van de Belgische brouwers was op de oprukkende buitenlandse bieren. De Pale Ales staken steeds vaker het Kanaal over en ook de Tsjechische pilsbieren baarden onze brouwers zorgen. Ze konden dit uiteraard niet gewoon met lede ogen aanzien, er moest een reactie komen.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven om de kennis en het kunnen van onze brouwers ten dienste te brengen van de nieuwe verwachtingen van de markt. De gestelde vraag is erg breed : ‘Ontwerpen van een Belgische bierstijl’. Tijdens de editie van 1905 wist een brouwerij uit Châtelineau, Brasserie Binard, de buit binnen te halen met haar ‘Belge du Faleau’. Het werd meteen een hit en collega brouwers gingen het bier gretig kopiëren. Zeker in Henegouwen, Zuid-Oost-Vlaanderen, Brabant en Antwerpen, de huidige bakermat van de stijl.

Ondertussen zijn veel van de toen ontstane bieren verdwenen op enkele die hards na, waaronder het Bolleke De Koninck. Ze dankt haar naam aan het bolvormig glas waarin ze werd en nog steeds wordt geserveerd en werd in 1913 voor het eerst in de havenstad gebrouwen. De brouwerij heeft ondertussen de Duvel Moortgat groep vervoegd en zo haar toekomst veilig gesteld.

Bier : Bolleke De Koninck

  • Brouwerij : De Koninck – onderdeel van Duvel Moortgat (BE)
  • Volume : 33 cl
  • Alcohol Volume % : 5,2%
  • Kleur : Amber met een wat koperkleurige gloed. Fijn en stabiel schuim.
  • Geur / aroma’s : Verfijnd moutaroma. Wat biscuit, karamel en vanille.
  • Smaak : Erg evenwichtig bier met een frisse, zacht bittere en droge afdronk. Mooie vertegenwoordiger van de stijl.
  • Foodpairing : Tsarskaya oesters, boterham met ‘Filet d’Anvers’, Maltesers.

Het bier is niet voor niets blijven voortleven en niet enkel omdat het over Antwerpse trots ging, het is gewoon goed. De bronzen medaille behaald tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge in een felbevochten categorie is daar alleen maar het bewijs van.

Wil je meer lezen over deze bierstijl, neem dan zeker een kijkje in het laatste nummer van Bier Grand Cru (BGC#23).

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open