Boulogne is een antieke benaming voor gedroogde worst die bereid wordt met varkensvlees, ossenvlees en… paardevlees. Een dikke eeuw geleden kwam de kunst van het fabriceren van Boulogne met de seizoenarbeiders uit Noord-Frankrijk mee. Vlaamse arbeiders trokken er naartoe om er ‘in ’t seizoen’ op het land te gaan werken. De verschillende vleessoorten, vet spek en kruiden worden fijngemalen tot een korrelig mengsel. Het mengsel wordt verpakt in een natuurdarm. De worst wordt zachtjes gerookt met eikenhouten schilfers en wordt een paar weken gedroogd. De gekende donkerrode kleur, de vrij unieke smaak en de in het oog springende vierkante vorm zijn het resultaat van een oud volksrecept. Bij Boulogne hoort vanzelf sprekend en uitstekend glas bier.
We kiezen voor een Westmalle Dubbel. Het bier is een klassieke Belgische dubbel. Rijkelijk en volmonding, moutig maar niet te dik. De aromatische hop zorgt voor de nodige fraîcheur en biedt een tegengewicht aan de zoete toetsen. Het bier is een perfecte begeleider voor de worst. Het is krachtig genoeg om de Boulogne te begeleiden en ingetogen genoeg om de worst niet te overheersen. De mooie hopbitterheid fungeert als pallet reiniger.
De Nil Vleeswaren is een bekende producent van Boulogne: http://www.denilvleeswaren.be/
Foto’s ©De Nil Vleeswaren & Bart Van der Perre.