BROWAR STU MOSTÓW

Wroclaw: bierparel aan de Oder

Wroclaw, waar studenten en kunstenaars de toon aangeven, heeft een bloeiende bierscene ontwikkeld. De stad is een mengeling van prachtige, gerestaureerde gebouwen en stijlvolle nieuwbouw die de lege plekken en de fantasieloze communistische betonblokken in een snel tempo vervangen. Ook de eeuwenoude biercultuur bloeit en boeit als nooit tevoren. Browar Stu Mostów, de brouwerij van de 100 bruggen, is een parel aan de bierkroon.

Een bezoek aan het ‘Raadhuis/Ratusz’ op de Rynek dompelt je meteen onder in een bierbad. Het rijkelijk versierde gebouw uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance toont aan de zuidgevel een opmerkelijk tafereel: een thuiskomende dronken drinkebroer wordt door zijn bazige vrouw op een stevig pak slaag vergast. Het raadhuis herbergt zelf een heuse huisbrouwerij die echter saaie bieren brouwt. Voor de echte topbieren moeten we even buiten het echte centrum zijn.

In 2012 stichten Grzegorz en Arletta Ziemian Browar Stu Mostów. Een brouwerij met één voet in de traditie en met de andere voet in de toekomst. De brouwerij produceert bieren van een uitzonderlijke kwaliteit. Ook het nevenproject ‘ Concept Stu Mostów’ van de Ziemian’s is een bezoek waard. De bakkerij, cafébar annex craftshop is een paradijs voor de echte foodie: artisanaal brood, uitstekende lokaal gebrande koffie, honing uit Silezië, gedry aged vlees, … .

De naam van de brouwerij ‘honderd bruggen’ verwijst naar de talloze bruggen in Wroclaw. De sfeer, de talrijke bruggen en de biercultuur hebben veel gemeen met Portland Oregon, de bierstad in het Noordwesten van de US. Wroclaw is een verborgen ‘bier’parel aan de Oder.

https://100mostow.pl

http://www.wroclaw.pl/en

Foto’s ©Browar Stu Mostów

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open