BELGIAN BEER WEEKEND

Maar liefst 51 brouwerijen, goed voor meer dan 500 Belgische bieren, tekenen present van 2 tot 4 september 2022 op de Grote Markt van Brussel. De 22ste editie van het bierweekend werd op vrijdagnamiddag officieel geopend in aanwezigheid van Eerste Minister Alexander De Croo, Vice-Eersteministers David Clarinval en Vincent Van Peteghem, Amerikaans Ambassadeur Michael M. Adler en Brussels Burgemeester Philippe Close. Dit jaar staat het Belgian Beer Weekend in het teken van de dynamiek en veerkracht van de Belgische brouwers, maar de sector waarschuwt ook voor grote nieuwe uitdagingen.

 Belgische brouwers en regeringsleden in de kijker 

Traditiegetrouw opende het Belgian Beer Weekend op vrijdagnamiddag met de plechtige inhuldiging van de patroonheilige van de brouwers, Sint-Arnoldus, in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Aansluitend, tijdens een academische zitting op het Brusselse Stadhuis, maakten de Belgische brouwers en een 250-tal gasten uit de internationale biercommunity de stand van zaken op. 

Na drie uitdagende jaren komt de Belgische brouwerijsector geleidelijk terug op prepandemiepeil : de biervolumes liggen in 2021 slechts 8,7 % (t.o.v. 18,6 % in 2020) onder het niveau van 2019 en de voorbije twee jaar zijn er 68 brouwerijen bij gekomen, wat het totaal op 408 brouwerijen brengt. Daarvan tekenen er maar liefst 51 present op de 22ste editie van het Belgian Beer Weekend, goed voor meer dan 500 verschillende bieren. 

Ook de H. Norbert Heukemes, Voorzitter van het Observatorium van de Biercultuur in België, die het tweede evaluatierapport overhandigde aan Eerste Minister Alexander De Croo, bevestigt : het Belgische bier en de daaraan gekoppelde, door UNESCO erkende biercultuur zit in de lift. En dit dankzij de veerkracht van de brouwers en de gerichte steun van de overheid. 

Om de federale regering en, meer specifiek, Vice-Eersteminister en Minister van Financiën Vincent Van Peteghem alsook Vice-Eersteminister en Minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval te bedanken werden beide heren geïntroniseerd in de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers. Dezelfde eer viel Amerikaans Ambassadeur Michael M. Adler en de H. Pieter Verbelen te beurt. Ook zij mogen zich vanaf nu Ere-Ridder van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers noemen. 

Scherpe analyse van grote uitdagingen in (nabije) toekomst 

Tijdens de openingsceremonie van de eerste postpandemie-editie van het Belgian Beer Weekend blikten de Belgische brouwers en hun (internationale) gasten ook vooruit naar de nabije en iets verdere toekomst, die een heel aantal uitdagingen met zich meebrengt. 

Krishan Maudgal, Directeur van vzw Belgische Brouwers, verduidelijkt : “De conclusie van het jaarverslag van onze federatie en van het evaluatierapport van het Observatorium is duidelijk : onze Belgische biersector en -cultuur doen het goed. Desalniettemin is voorzichtigheid geboden. De Belgische economie staat voor moeilijke maanden, zo niet jaren, en de uitdagingen voor onze brouwers zijn niet min.”

Foto’s  © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open