Black IPA

Black IPA, ook bekend als Cascadian Dark Ale, is een bierstijl die de traditionele grenzen van IPA’s (India Pale Ales) uitdaagt. Deze bierstijl combineert de donkere, moutige elementen van een stout of porter met de hoppige bitterheid van een IPA. Het resultaat is een complex en intrigerend bier dat een evenwicht zoekt tussen donkere moutsmaken, zoals koffie en chocolade, en de bloemige, fruitige of harsachtige tonen van de hop.

De oorsprong van de Black IPA is enigszins omstreden, maar het wordt algemeen aangenomen dat deze stijl in de late 20e eeuw in de Verenigde Staten tot bloei kwam, met name in de Pacific Northwest, een regio die bekend staat om zijn innovatieve biercultuur. De naam “Cascadian Dark Ale” is een knipoog naar deze regio, die de Cascade Mountain Range omvat en bekend staat om de teelt van Cascade-hop, een populair hopras in veel Amerikaanse IPA’s.

Wat de Black IPA zo speciaal maakt, is de balans die brouwers moeten vinden. Het is niet de bedoeling dat de donkere mouten de hop overweldigen of andersom. In plaats daarvan moeten de moutige en hoppige elementen elkaar aanvullen en versterken. Dit vereist heel wat vakkennis.

Visueel onderscheidt de Black IPA zich door zijn donkere, bijna zwarte kleur, die contrasteert met de typische gouden tot amberkleurige IPA’s. Dit geeft natuurlijk ook een grappig element. Als we Black IPA (vrij) vertalen, komen we uit op ‘Een Zwart Indisch Bleek Bier van Hoge Gisting’. Waar zwart en bleek elkaar tegenspreken. But never judge a beer by his name.

In België worden niet veel Black IPA’s gebrouwen. Een bier dat dicht in de buurt komt is de ‘Brusseleir’van Brasserie de la Senne.

  • Brouwerij: Brasserie de la Senne (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,0%
  • Kleur: Zwart als de nacht met een beige schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Nuances van donkere mout, fruitige toetsen (zwart fruit) en een vleugje tabak.
  • Smaak: Volmondig, krachtig, hinten van karamel, donkere mout, koffie, pure chocolade, leder, tabak en een bittere hoppige afdronk.
  • Foodpairing: Oesters, gemarineerde ribbetjes, pure chocolade.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open