D-Day

Brasserie Artisanale de Sainte Mère Église

Sainte-Mère-Eglise was in de nacht van 5 op 6 juni 1944 getuige van een ‘regen’ van parachutisten die neerdaalden op het dorp en de omgeving. Dit was het begin van Operatie Overlord, de langverwachte aanval op Fort Europa en het begin van de bevrijding van Europa. De herinneringen aan die nacht en de daaropvolgende gevechten zijn nog overal te vinden: in de kerk (de parachute van soldaat John Steele hangt nog steeds aan de toren), in het museum van de luchtlandingstroepen en bij de batterij van Azeville. De plek is doordrongen van geschiedenis en is een bezoek meer dan waard.

Aan de rand van het dorp is de Brasserie de Sainte Mère Eglise gevestigd. “Ons avontuur begon in 2014, toen we als eigenaren van de plaatselijke camping besloten onze eigen bierbrouwerij te starten. In een piepkleine ruimte aan de achterkant van de campingingang. Uitgerust met een picobrouwerij van slechts 100 liter, experimenteerden we met de eerste drie bierrecepten, die we liefkozend ‘de drie pin-ups’ noemden. Met vallen en opstaan kwam uiteindelijk de brouwerij tot leven. Aanvankelijk was het brouwen van bier een bijzaak, gezien onze hoofdactiviteit de camping was. Maar na de verkoop van de camping richtten we ons volledig op het brouwen van bier. In 2022 verhuisden we naar het huidige pand”, aldus eigenaars Jérôme & Laurence Etasse.

Een aantal bieren verwijzen naar de oorlog: Utah Beer (een verwijzing naar één van de landingsstranden), Liberty Road, Lili Marléne (een populair soldatenlied geschreven door de Duitse soldaat Hans Leip in 1915) en de Bière du 80ème (herdenkingsbier voor de tachtigste verjaardag van de landing).

  • Bier: Bière du 80ème
  • Brouwerij: Brasserie Artisanale de Sainte Mère Église (FR)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,0%
  • Kleur: Lichtblonde kleur met een stabiele witte schuimkraag
  • Geur/aroma’s: Fruitige en florale neus met een toefje hop
  • Smaak: Licht, fris en zacht met een fruitige inborst en een zachte korte afdronk
  • Foodpairing:  Aperitief, bordje met charcuterie, appelcake

De brouwerij serveert ook eenvoudige gerechten. ‘La Planche Croque’ is een echte aanrader: een croque monsieur geserveerd met een slaatje en een assortiment lokale kazen en charcuterie. Ook de lokale droge worsten (verkrijgbaar aan de toog) zijn overheerlijk.

Foto’s © Brasserie Artisanale de Sainte Mère Église

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend