Verloren of gewonnen brood? That’s the question. Dit gerecht is een eersteklas voorbeeld van culinaire recycling. Oud of verloren brood wordt gebruikt om een smakelijk gerecht te bereiden. Een echte win-win situatie. De ontstaansgeschiedenis is duidelijk, brood dat anders ‘verloren’ zou zijn krijgt een herkansing, een tweede leven. En niet alleen brood. Je kunt eigenlijk bijna alles dat je in een bakkerij zou kunnen vinden in een broodpudding verwerken. Chocoladekoeken, rozijnenbrood, (boter)koeken, … Hoe meer er nog in de broodtrommel of de kast ligt, hoe rijker die broodpudding wordt. Het gerecht is voor ons sowieso nostalgisch en roept herinneringen op aan onze kindertijd.
Wil je een receptje en wat meer achtergrond, lees dan ook zeker ons ander stuk over het verwerken van winterbieren in een broodpudding … best weer actueel gezien de lente weer in het land is. Maar ook de Straffe Hendrik Quadrupel is naast een mooie begeleider ook een perfect alternatief om als bier in dit gerechtje te gebruiken.
Ik weet niet hoe ze het klaarspelen, maar als ze mij vanachter de toog een quadrupel aanreiken, dan voel ik me een beetje als Adam die voor de eerste keer van de verboden vrucht mocht proeven. Met andere woorden een quad is vol en rijk bier. Het fruitige karakter wordt verstrekt door de zoete inborst van het bier. De in het gerecht verwerkte chocolade (als er chocoladekoeken in verwerkt zitten) vormt een mooi link met de donkere mout in het bier. De rozijnen in de broodpudding matchen één op één met de toetsen gedroogd fruit in de Straffe Hendrik. Het resultaat is een ware smaakexplosie die je een culinair orgasme bezorgt. Een machtige combinatie die niet voor doetjes bestemd is. Voor straffe mannen en madammen!
Cover © Bart Van der Perre