BROUWERIJ DEN HERBERG TREEDT TOE TOT HORAL

De leden van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren verwelkomen Brouwerij Den Herberg uit Buizingen (Halle) als nieuw lid. Daarmee telt de vzw voortaan 11 geuzeproducenten. Brouwer Bart Devillé kondigde meteen aan dat Den Herberg, net zoals alle andere HORAL-leden, de deuren voor het publiek zal openen tijdens de Toer de Geuze 2022 die in het voorjaar wordt georganiseerd.

HORAL-voorzitter Gert Christiaens: “De algemene vergadering van onze vzw keurde gisteravond de toetreding van brouwerij Den Herberg unaniem goed. Het is duidelijk dat de voorbije 10 jaar een opvallende verjonging in de sector heeft plaatsgevonden. Er kwamen namelijk verschillende nieuwe producenten bij.  Tilquin werd lid van onze vereniging in 2012, gevolgd door Lambiek Fabriek twee jaar geleden. Die verjongingsdynamiek stellen we niet alleen aan producentenzijde vast maar ook bij de consumenten. Oude Geuze, Oude Kriek en andere lambiekbieren worden opnieuw door volwassenen van alle leeftijden geapprecieerd.”

In 2000 kochten Bart Devillé en Ann Heremans een café met feestzaal aan, dat al jaren leegstond. Initieel was het de bedoeling om het pand als opslagplaats te gebruiken voor de bouwonderneming van het echtpaar. Langzaam rijpte echter het idee om er een brouwerij in onder te brengen. De installatie ervan startte in 2006. In december 2007 was de brouwerij bedrijfsklaar.

“Aanvankelijk produceerden wij enkel hogegistingsbieren. Pas in januari 2017 brouwden wij onze eerste lambiek. De eerste flessen Oude Geuze werden in augustus 2020 op de markt gebracht”, vertelt Bart Devillé. “De brouwketel heeft een capaciteit van 1800 liter. Het wort wordt na het koken aan de lucht blootgesteld in ons koelschip. Den Herberg is een echte familieonderneming, want inmiddels stapten ook onze zonen Akke en Kloris in de zaak.”

In 2019 produceerde Den Herberg 1200 hectoliter bier, waarvan bijna de helft lambiek. De totale lambiekvoorraad bedraagt op dit ogenblik ruim 105.000 liter. Die ligt in een 300-tal eiken vaten van 225 en 400 liter. Dit jaar worden de eerste foeders in gebruik genomen. Wat lambiekbieren betreft worden op dit ogenblik enkel Oude Lambiek en ‘Oude Geuze Devillé’ vermarkt. Er zijn evenwel plannen om het assortiment uit te breiden. 90 procent van de productie wordt verkocht in België.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!