BUSH DE NOËL

Het wordt niet zo’n vreemde Kerstmis als in die ijzige nacht in 1914 toen soldaten aan weerszijden van het front hun loopgraven verlieten en ­elkaar in vrede tegemoet traden. Er schijnt in het niemandsland zelfs een voetbalmatch te hebben plaatsgevonden. Zonder publiek, zonder groepsknuffels. Ook vorige Kerst was er geen handdruk, geen omhelzing, geen kus. Hooguit een groet vanuit de ­verte of via een scherm. Dit jaar kan er net iets meer, zeker als we onze dampkap aanzetten. Maar helemaal los gaan, kan nu ook weer niet. Gelukkig kunnen we genieten onze ‘Bush de Noël’, zowel in vast als vloeibare vorm.

De ‘kerststronk’ of de ‘Bûche de Noël’ dankt zijn naam aan de opmerkelijke gelijkenis met een boomstam- of stronk. Het mag dan een typisch kerstgerecht zijn maar volgens sommige bronnen heeft het dessert een duistere en heidense oorsprong. De stronk van een fruitboom stond symbool voor vruchtbaarheid (de seksuele link is niet ver weg) en overvloed. Hoe langer de stronk brandde tijdens het rituele wintervuur hoe groter de overvloed tijdens de komende lente en zomer.

De vloeibare versie werd gelanceerd in 1991 door Brasserie Dubuisson, producent van het ‘Bush’ biergamma. De naam is natuurlijk een leuke woordspelling.

  • Brouwerij: Brasserie Dubuisson (BE)
  • Alcohol Volume %: 12%
  • Volume: 25 cl
  • Kleur: Amber/koper met een witte schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Complexe en zwoele neus met hinten van karamel en gedroogde rozijnen. Zoete zweem van alcohol.
  • Smaak: Volmondig met mollige dijen, toetsen van mout en karamel, gedroogd fruit, licht bittere afdronk met een alcoholopstoot.
  • Food pairing: Tagine met gedroogde vruchten, Bush de Noël (kerststronk).
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open