Scrapple From The Apple
Dit jaar zal op uiteenlopende lopende wijze het 100ste geboortejaar van altsaxofonist en componist Charlie Parker worden herdacht. Parker is één van de belangrijkste grondleggers van de bebop in de jazz. Zijn onnavolgbare, razendsnelle tempowisselingen spreken nog steeds tot de verbeelding van velen. In de rustige nummers, zoals ballads is hij een meester in de frasering, lyriek en timing. Het nummer ‘Scrapple From The Apple’ hoort in het rijtje thuis van 10 van de meest gespeelde composities van Parker. Dit nummer geeft inspiratie voor een dessert, vergezeld van een smakelijk bier.
Appel gevuld met rozijnen
Ingrediënten:
- 4 kleine zoete appelen, bijvoorbeeld Cox of Royal Gala
- 4 eetlepels rozijntjes
- 6 eetlepels witte of bruine rum
- 4 tot 5 eetlepels boter
- 4 eetlepels amandelsnippers
- Basterdsuiker of poedersuiker
Bereidingswijze:
De oven op 200 graden Celsius verwarmen. De rozijntjes in een mengkom doen en gedurende 2 uur in de rum wellen. De appelen halveren, klokhuis verwijderen, iets uithollen en met de gewelde rozijnen, stukjes uitgeholde appel en de rest van de rum vullen. Toefjes boter op de appelen leggen en over een ovenschaal verdelen. De ovenstand op 160 graden Celsius zetten. De ovenschaal gedurende 25 tot 30 minuten in het midden van de oven plaatsen. Uit de oven halen en over met basterdsuiker of poedersuiker bestrooide bordjes verdelen. De amandelsnippers zeer kort in een droge koekenpan verwarmen en over de appelen verdelen. Een licht gekoeld proefglaasje (10 of 15 cl) of glas Westmalle Trappist Dubbel van 7 vol% erbij serveren. Het lichte zoetje en de aangename, lichte bitterheid in de afdronk, passen goed bij de licht zoete smaak van de appel en de subtiele toets van de amandelsnippers. Deze dubbel kan worden vervangen door een vergelijkbare Dubbel.
Scrapple From The Apple: Charlie Parker: Charlie Parker Plays It Cool; Metro CD 071
Cover © Joris Luyten
Foto © William Gottlieb